Gerhards: Sadarbības teritoriju izveide nav atlikta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere / LETA

Iepriekš plānotā pašvaldību sadarbības teritoriju veidošanas reforma nav atlikta un tiks īstenota, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» teica Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Viņš skaidroja, ka valdība konceptuāli atbalstīja ministrijas ierosinājumu par sadarbības teritorijām.

Šīs nedēļas laikā plānots pabeigto likumu nosūtīt uz valdību.

Ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) panāktā vienošanās paredzot pašvaldību iesaisti lēmumu pieņemšanā par sadarbības teritoriju veidošanu, teica ministrs.

Kā iepriekš ziņoja laikraksts «Diena», pieteiktā pašvaldību sadarbības teritoriju veidošanas reforma, visticamāk, tuvākajā laikā netiks īstenota, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un LPS esot vienojušās, ka projektam vairs netiks pievienota karte, kurā noteiktas sadarbības teritoriju robežas.

VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts (VL-TB/LNNK) apliecinājis, ka LPS un VARAM sarunās arī rosināts pārcelt termiņu, līdz kuram jāsagatavo ar reformu saistītās izmaiņas likumos.

«Mēs vienojāmies, ka nav nepieciešama nekāda karte, jo svarīgākais ir visā valstī nodrošināt iedzīvotājiem pakalpojumus,» sacījis LPS priekšsēdētājs Gints Kaminskis (ZZS). Viņš norādīja, ka nesen LPS valdes izbraukuma sēdē Jelgavā ir bijusi iespēja pārliecināties, ka pašvaldību sadarbība jau notiek daudz plašākā mērogā, ko nevarot paredzēt konkrētās teritorijās. LPS priekšsēdis atsaucās arī uz Eiropas Vietējo un reģionālo pašvaldību kongresā pieņemto ziņojumu par vietējo demokrātiju Latvijā. Monitoringa komitejas ziņojumā, kas tiek izstrādāts reizi piecos gados, ir pozitīvi vērtēta pašvaldību savstarpējā sadarbība Latvijā, uzsvēra Kaminskis. Tāpat atzīts, ka efektīvs esot arī pašvaldību un valdības dialogs.

Gada sākumā Ministru kabineta komiteja izskatīja VARAM sagatavotos grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas nosaka pašvaldību sadarbības teritorijas. Projektā sacīts, ka «pašvaldības un citas valsts pārvaldes institūcijas sadarbojas noteiktas kompetences ietvaros». Projektam pievienotajā kartē bija noteiktas pašvaldību sadarbības teritoriju robežas, kas pārsvarā iezīmētas agrāko rajonu teritorijās ar dažiem izņēmumiem, piemēram, Līvānu novads nav iekļauts Preiļu sadarbības teritorijā. Valdība uzdeva VARAM projektu precizēt, lai būtu skaidrs, ar ko jaunās institūcijas nodarbosies, ņemot vērā jau notiekošo pašvaldību sadarbību. VARAM uzlabotais projekts joprojām nav atkārtoti iesniegts izskatīšanai valdībā.

Kā atzīmē laikraksts, jau sākotnēji bija skaidrs, ka šī reforma nenotiks, jo Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis pateica, ka «tā ir bezjēdzīga lieta un ministrs Kaspars Gerhards labi zina, ka ZZS par to nebalsos».

VARAM ierēdņi mēģinājuši projektu uzlabot. Nesen notikusi VARAM un LPS vadības tikšanās. Pēc tās VARAM pārstāvis Eglīts apstiprinājis, ka ar LPS ir panākta vienošanās, ka karte projektam vairs netiek pievienota, jo pašvaldībām ir iebildumi pret tajā iezīmētajām robežām. «Tagad mēs gaidīsim pašvaldību priekšlikumus. Ja pareizā karte netiks piedāvāta, mēs atļausimies uzlikt savējo,» tomēr solījis Eglīts. Termiņu, līdz kuram plānots sagatavot ar reformas īstenošanu saistītos normatīvus, tagad gan puses vienojušās pārcelt no 2019.marta uz vēlāku laiku - vismaz pāris gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu