Itālijā reiz siroja karotājs ar dunci rokas vietā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ileana Micarelli

Arheologu atrasts cilvēka skelets atklāj pārsteidzošu faktu: šis viduslaiku karotājs savas amputētās rokas vietā bija pierīkojis dunci.

Kā vēsta pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Anthropological Sciences», kauli, kas tika atrasti apglabāti līdzās bezgalvainam zirgam, vairākiem suņiem un simtiem citu skeletu, datējami ar 6. līdz 8. gadsimtu mūsu ērā.

Pētījums (Angļu val., 4,9 Mb, pdf)

Karotājs savas nāves brīdī, iespējams, bijis 40 līdz 50 gadu vecs, un tā roka bija amputēta ar trulu ieroci. Turklāt, izpētot rokas stumbeņa kaulu struktūru un priekšmetus kapā, izrādījās, ka karotājs vairākus gadus kā protēzi lietojis dunci.

Par karotāja īpašo protēzi liecina arī tas, ka viņa zobi labajā pusē bija sadrupuši. Iespējams, šis vīrs ar zobu palīdzību regulāri pievilcis protēzes siksnas. Turklāt uz viņa pleca kaulā bija izveidojusies rieva.

Foto: Ileana Micarelli

«Rokas stumbeņa kaulu fraktūra atklāj, ka roka šim cilvēkam amputēta ar vienu spēcīgu cirtienu. Visi pierādījumi liecina, ka kareivis roku zaudējis cīņā, tomēr pastāv arī hipotēze, ka tā amputēta medicīniskā ceļā vai soda nolūkos,» skaidro pētnieki.

Iespējams, kareivis piedzīvoja kritienu un roku salauza, kas noveda pie infekcijas un rokas amputācijas, tomēr, zinot, ka šajā reģionā viduslaikos dzīvoja karotāju ciltis, šī hipotēze, visticamāk, netiks pierādīta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu