Norvēģijā atrasts blēžu metamais kauliņš

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Angela Weigand/UIB

Blakus kādai Norvēģijas ielai strādnieki uzgājuši 600 gadus senu metamo spēļu kauliņu, kas acīmredzami bijis īpaši radīts krāpšanas nolūkiem.

Kā vēsta izdevums «Live Science», krāpnieciskais kauliņš tika atrasts Bergenā, kad arheologi veica izrakumus blakus kādai koka ielai.

Pēdējos gados Bergenā arheologi ir atraduši vairāk nekā 30 viduslaiku metamos kauliņus, tāpēc sākotnēji šis atradums lielu pārsteigumu neraisīja. Tomēr, aplūkojot to tuvāk, izrādījās, ka tas nav vis parasts metamais kauliņš.

Parastam kauliņam uz katras no tā sešām šķautnēm ir atšķirīgs punktu daudzums - no viens līdz seši. Savukārt uz šā kauliņa ir neliela novirze.

«Uz šā kauliņa vieninieka un divnieka vietā ir vēl viens četrinieks un piecinieks. Visticamāk, šis kauliņš tika izmantots, lai krāptos kādā spēlē, kur vērtīgāk ir uzmest četrinieku vai piecinieku nekā vieninieku vai divnieku. Maz ticams, ka šis kauliņš bija kādas īpašas spēles sastāvdaļa,» komentēja arheologi.

Zināms, ka 1276. gadā azartspēles Bergenā tika aizliegtas, tomēr tas neapturēja cilvēkus no to spēlēšanas.

Metamais kauliņš atradās blakus koka ielai, kas izveidota 15. gadsimtā. Arheologi atklāja, ka šajā vietā reiz atradušies daudzi krogi, tāpēc nav brīnums, ka šeit tiek atrasti ar azartspēlēm saistīti priekšmeti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu