«Pūces» sevi pakļauj lielākam pāragras nāves riskam nekā «cīruļi»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

«Pūces» jeb cilvēki, kuri vēlu dodas pie miera, pakļauj sevi lielākam pāragras nāves riskam nekā «cīruļi» - cilvēki, kuri iet gulēt un mostas agri.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Chronobiology International», rakstīts, ka tiem cilvēkiem, kuri vēlu iet gulēt, ir par 10 procentiem lielāks risks nomirt priekšlaikus nekā tiem, kuri iet gulēt agri. Lai nonāktu pie šī secinājuma, pētnieki aptvēra sešus ar pusi gadu ilgu periodu.

Pētījums (Angļu val., 1,3 Mb, pdf)

Pētnieki arī piebilst, ka pastāvīgais stress cilvēkiem, kuri strādā no deviņiem rītā līdz pieciem vakarā, ir pamatīgs drauds to veselībai.

«Šis ir veselības faktors, kas vairs nedrīkst tikt ignorēts. Mums būtu jāapsver, vai nevajadzētu ļaut «pūcēm» sākt un beigt darbu vēlāk. Tiesa, nepieciešami tālāki pētījumi, lai uzzinātu vairāk par cilvēka iekšējā pulksteņa saistību ar diennakts ciklu,» komentēja pētnieks Malkolms fon Šanzs (Malcolm von Schantz).

Pētījumā tika izanalizēti teju 500 tūkstoši britu vecuma grupā no 38 līdz 73 gadiem, no kuriem aptuveni deviņi procenti uzskatīja sevi par «pūcēm», bet 27 procenti par «cīruļiem».

Ja šos rādītājus ekstrapolē uz visu Lielbritānijas populāciju, aptuveni 5,8 cilvēku ir pāragras nāves riska priekšā.

Iepriekšējie pētījumi vairāk bija koncentrēti uz to, kā miega režīms ietekmē cilvēka vielmaiņu un sirdsdarbību, tāpēc šis pētījums ir pirmais, kas saistīts ar cilvēka mirstību un miega režīmu.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu