Latvijas tenisa zvaigžņu karjeras skaitļos. Uzvaras, tituli un nauda

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/AP/LETA/TVNET kolāža

Teniss prasa lielus finanšu līdzekļus, lai šajā sporta veidā izaudzinātu profesionālu spēlētāju. Tomēr pēdējo 10 gadu laikā pasaules klases līmenī spēlējušas trīs spilgtas Latvijas tenisa zvaigznes - Aļona Ostapenko, Anastasija Sevastova un Ernests Gulbis. Cik daudz naudas turnīros ir nopelnīts? Kādi ir lielākie panākumi? Cik uzvaru un zaudējumu? Neliels ieskats karjeras skaitļos...

 
Aļona Ostapenko
Aļona Ostapenko Foto: AFP/LETA

Aļona Ostapenko

Ostapenko talants tika pamanīts jau viņas bērnībā, taču Latvija un visa pasaule viņu tā pa īstam iepazina pagājušajā vasarā. Dažas dienas pēc savas 20. dzimšanas dienas tenisiste uzvarēja «French Open» turnīrā, kas ir vienas no četrām prestižajām «Grand Slam» sacensībām. Šis ir lielākais sasniegums Latvijas tenisa vēsturē un viens no lielākajiem panākumiem Latvijas sportā.

Arī pasaules rangā Ostapenko sasnigusi Latvijai nebijušus augstumus, šobrīd ieņemot 5. pozīciju Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) reitingā. Pērn izcīnītā uzvara «French Open» turnīrā ļāva tobrīd pacelties no 47. uz 12. vietu, pateicoties 2000 reitinga punktiem. Šie punkti Ostapenko būs jāaizstāv, līdz ar to šīs vasaras sākumā Latvijas tenisistei būs nopietns pārbaudījums, lai saglabātu pozīciju Top 10.

WTA informācija liecina, ka Ostapenko tenisistes karjerā nopelnījusi 5 miljonus un nepilnus 929 tūkstošus ASV dolāru (aptuveni 4 818 635 eiro). Tiesa, viņas mamma un trenere Jeļena Jakovļeva norādījusi, ka ir ieguldīts aptuveni pusmiljons eiro, lai meita sasniegtu tik augstu līmeni.

Tāpat jāņem vērā vēl vairāki faktori. Atkarībā no turnīra norises vietas nodokļu nomaksas dēļ var nākties šķirties no lielas daļas naudas balvas. Piemēram, par uzvaru «French Open» turnīrā «uz papīra» pienācās 2,1 miljons eiro, taču aptuveni puse bija jānomaksā Francijas valdībai.

Pasaules tūrē turnīru organizatori tenisistēm apmaksā viesnīcu, bet treneriem un sparinga partneriem (ja tādi ir) netiek segtas izmaksas. Atsevišķos gadījumos turnīra organizatori sedz izdevumus vienai tenisistei par diviem viesnīcas numuriem, proti, kāds treneris vai sparinga partneris arī tiek izmitināts par velti. Savukārt lidmašīnas biļetes un citi ceļošanas izdevumi jāsedz pašiem.

Profesionālas tenisistes karjerā Ostapenko izcīnījusi 192 uzvaras un piedzīvojusi 101 zaudējumu vienspēlēs, bet dubultspēlēs bilance ir 76 pret 57. Zīmīgi, ka karjeras pirmais WTA vienspēļu turnīra tituls Ostapenko ir pērn izcīnītā uzvara «French Open», bet pēc tam sekoja triumfs arī Seulas «International» turnīrā. Vēl vērts atgādināt, ka Ostapenko kļuva par Vimbldonas junioru «Grand Slam» turnīra čempioni 2014. gadā.

Ostapenko karjerā ir trīs WTA dubultspēļu turnīru tituli. Lielākais no tiem tika izcīnīts šogad februārī Dohas WTA «Premier» turnīrā, bet pērn Latvijas tenisiste uzvarēja dubultspēļu sacensībās Sanktpēterburgā un Štutgartē. Katru no šiem trim tituliem Ostapenko izcīnījusi ar citu pārinieci. WTA dubultspēļu rangā Ostapenko rekords ir 32. vieta.

 
Anastasija Sevastova
Anastasija Sevastova Foto: AFP/LETA

Anastasija Sevastova

Sevastova nule nosvinējusi 28. dzimšanas dienu (13. aprīlī). Karjeras laikā Latvijas tenisiste izcīnījusi 356 uzvaras un piedzīvojusi 197 zaudējumus vienspēļu turnīros, savukārt dubultspēlēs bilance ir 52 pret 54. Vērts atgādināt, ka 2013. gadā Sevastova paziņoja par tenisistes karjeras beigām traumu dēļ, tomēr pēc pusotra gada pārtraukuma viņa atgriezās tenisā.

Karjeras laikā Sevastova izcīnījusi divus WTA vienspēļu titulus. 2010. gadā viņai izdevās uzvarēt turnīrā Portugāles pilsētā Ešturilā, bet pērn Latvijas tenisiste palika nepārspēta sacensībās Maljorkā. Pērn šajā pašā turnīrā Sevastova uzvarēja arī dubultspēļu sacensībās. Maljorkas tituls ir viņas vienīgais karjerā WTA dubultspēlēs.

Sevastovai karjerā ir divas uzvaras pret pasaules ranga Top 3 spēlētājām. 2016. gadā viņai izdevās ASV atklātajā čempionātā jeb «US Open», kas ir viens no četriem «Grand Slam» turnīriem, otrajā kārtā uzveikt tobrīd pasaules 3. raketi spānieti Garvinji Mugurusu. Savukārt pērn Madrides turnīra otrajā kārtā Sevastova uzveica čehieti Karolīnu Plīškovu, kura tobrīd WTA reitingā ieņēma 3. pozīciju.

WTA informācija liecina, ka Sevastova karjeras laikā turnīros naudas balvās sapelnījusi 3 673 378 ASV dolāru jeb nepilnus trīs miljonus eiro (2 982 364 eiro). Pasaules vienspēļu rangā Latvijas tenisistei rekords ir 15. vieta, kurā viņa atrodas arī šobrīd, savukārt dubultspēļu reitingā augstākais punkts tika sasniegts pērn - 86. pozīcijā.

 
Ernests Gulbis
Ernests Gulbis Foto: Imago/ScanPix

Ernests Gulbis

Pašlaik 29 gadus vecais Gulbis pēdējos gados zaudējis savu spozmi, taču viņa vārds Latvijas un arī pasaules tenisā joprojām ir atpazīstams. Savainojumi un citi faktori Latvijas tenisistam traucējuši noturēties elites līmenī. 2014. gadā Gulbis sasniedza karjeras rekordu pasaules vīriešu vienspēļu rangā, ieņemot augsto 10. vietu, taču patlaban tikai 193. pozīcija. Dubultspēļu reitingā rekords ir 130. vieta.

Gulbis karjeras laikā izcīnījis 6 titulus Tenisa profesionāļu asociācijas (ATP) vienspēļu turnīros - pa divām reizēm Delribīčā (ASV), bet pa reizei arī Sanktpēterburgā (Krievija), Losandželosā (ASV), Marseļā un Nicā (Francija). Divus titulus viņš izcīnījis arī dubultspēļu turnīros. Karjeras laikā vienspēlēs uzvaru un zaudējumu bilance ir 226 pret 213, bet dubultspēlēs 29 pret 30.

Karjeras laikā Gulbis ir izcīnījis vairākas spilgtas uzvaras. Divas reizes viņam izdevies pārspēt titulēto šveicieti Rodžeru Federeru. Viņš to paveica vispirms 2010. gadā, kad Federers bija pasaules pirmā rakete, bet pēc tam 2014. gadā Gulbis uzvarēja šveicieti arī «French Open» turnīrā piecu setu «trillerī». 2013. gadā Gulbis uzvarēja tobrīd pasaules otro raketi Endiju Mareju no Lielbritānijas, bet 2009. gadā latvietis uzveica tolaik 3. raketi serbu Novaku Džokoviču.

Zīmīgi, ka Gulbis līdzīgi kā Ostapenko pasaulē atpazīstamību ar lielisku rezultātu izpelnījās Francijas atklātajā čempionātā jeb «French Open». Šajā prestižajā «Grand Slam» sērijas turnīrā 2014. gadā viņam izdevās sasniegt pusfinālu, kur nācās atzīt Džokoviča pārākumu. Pēc lieliskā snieguma Parīzē pasaules rangā Gulbis iekļuva Top 10 pasaules reitingā.

Savukārt naudas balvās turnīros Gulbim izdevies nopelnīt 6 489 318 ASV dolāru jeb vairāk nekā 5 miljonus eiro (5 268 586 eiro), liecina ATP informācija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu