Atslepenots britu dosjē: Krievija izsekoja Skripaļu e-pastus un testēja Solsberi uzbrukuma metodes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scnapix

Krievija testēja nervus paralizējošu vielu uzklāšanu uz durvju rokturiem un vismaz kopš 2013.gada mēģināja izsekot aktivitātes bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas e-pasta kontos, teikts piektdien atslepenotā izlūkošanas dokumentā par Skripaļu saindēšanu Anglijas pilsētā Solsberi šā gada 4.martā.

Šī informācija atklāta Lielbritānijas valdības padomnieka nacionālās drošības jautājumos Marka Sedvila vēstulē NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam, vēsta raidorganizācija BBC.

Pēc vēstules nosūtīšanas Sedvils tika uzaicināts 15.aprīlī sniegt NATO pārstāvjiem informāciju par Solsberi incidentu.

Domājams, ka vēstulē Sedvils atklāj līdz šim slepenu informāciju, uz kuru britu premjere Terēza Meja atsaucās savā paziņojumā, ka uzbrukumā, «ļoti iespējams», vainojama Krievija.

Viņš raksta, ka nervu inde «Novičok» tika izstrādāta laboratorijā Šihanos, Saratovas apgabalā. Tas esot noticis par «Foliant» dēvētas ķīmisko ieroču programmas ietvaros.

Sedvils raksta, ka Krievija pārbēdzējus uzlūkojot kā «pamatotu slepkavību mērķus». «Mūsu rīcībā esošā informācija liecina par Krievijas izlūkdienestu interesi par Skripaļiem vismaz kopš 2013.gada, kad GRU [Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes] kiberspeciālisti izvērsa darbības pret Jūlijas Skripaļas e-pasta kontiem,» norāda Sedvils.

«Pēc 2000.gada Krievija sāka programmu, kurā tika izmēģinātas ķīmisko ieroču lietošanas metodes un šo ieroču izmantošanā tika apmācīti specvienību darbinieki,» viņš turpina. «Šajā programmā tika pētīti veidi, kā lietot nervus paralizējošās vielas, tai skaitā uzklājot tās uz durvju rokturiem. Pēdējos desmit gados Krievija ir saražojusi un uzkrājusi nelielus «Novičok» vielu krājumus šīs pašas programmas ietvaros.»

Lēmums publiskot dosjē tika pieņemts pēc tam, kad Krievija atkārtoti noliegusi saistību ar Solsberi notikušo uzbrukumu un nodēvējusi to par safabricētu, vēsta «The Guardian».

«Ir pierādīts, ka Krievija iepriekš veikusi valdības pasūtītas slepkavības,» uzsver Sedvils. «Līdz ar to mēs uzskatām, ka tikai Krievijai bija tehniskās iespējas, operatīvā pieredze un motīvs uzbrukt Skripaļiem un ka ļoti iespējams, ka Krievijas valsts ir atbildīga. Nav nekāda cita ticama izskaidrojuma.»

Starptautiskā Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW) ceturtdien apstiprinājusi Lielbritānijas sniegto informāciju par vielu, kas izmantota bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas saindēšanā.

Ziņojumā norādīts, ka viela bijusi ārkārtīgi tīra, tomēr nav minēts tās nosaukums - «Novičok», kuru atklājušas Lielbritānijas varas iestādes.

OPCW ekspertu veiktajās pārbaudēs nervus paralizējošā viela atrasta Solsberi savāktajos vides paraugos, kā arī Skripaļu un policista Nika Beilija asins paraugos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu