Filmā pēta, kā Latvijā pievēršas islāmam un kā radikalizējas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Kinoteātrī «Splendid Palace» nosvinēta jaunās Jura Podnieka Studijas dokumentālās filmas «Apgāztā mēness zīmē» pirmizrāde. Filmas par islāmticīgajiem Latvijā režisors ir Kārlis Lesiņš un tās centrā ir Latvijas islāmticīgo kopiena. Filma no 13. aprīļa tiks demonstrēta kinoteātros «Splendid Palace» un «K.Suns».

Latvijas musulmaņu kopiena nonāca sabiedrības uzmanības centrā, kad tās reliģiskais līderis Imāms Imrāns Oļegs Petrovs pēkšņi pazuda un viņa pienākumus sāka pildīt Ahmeds Roberts Klimovičs un Hamza Jānis Luciņš. Latviešu musulmaņi iesākumā centās attaisnot Petrova pazušanu ar viņa finansiālajiem apstākļiem un nespēju atrast pietiekami labi apmaksātu darba vietu, lai nodrošinātu savu ģimeni. Tomēr, kad atklājās, ka viņš ir devies karot islāma fundamentālistu organizācijas «Daesh» rindās, Rīgas musulmaņi bija spiesti atklāt pretrunas, kas ir izraisījušas jau piektā latvieša došanos karot svešā karā Tuvajos Austrumos. Vai kopienas spēkos būtu novērst iespēju šiem cilvēkiem savervēt jaunus sekotājus? Tikmēr Drošības policija paziņo par pirmā latvieša, kurš devies karot pie «Daesh», apcietināšanu.

«Kad pirms trīs gadiem mēs sākām darbu, mūsu mērķis bija izveidot stāstu par Latvijas musulmaņu kopienu un indivīdiem, kuri konvertējās islāmā. Tas nebija jauns fenomens mūsu valstī, bet tas sakrita ar periodu, kad strauji pieauga grupējuma «Islāma valsts» jeb «Daesh» ietekme un propaganda Sīrijas konfliktā.

No Latvijas uz Sīriju devās pieci cilvēki, viņi visi bija saistīti ar vietējo kopienu, lai gan katrs no viņiem radikalizējās atšķirīgos apstākļos.

Mūsu filmā mēs cenšamies izsekot gan šiem cilvēkiem, gan iemesliem, kas vietējai musulmaņu kopienai liedza atzīt šo faktu,» režisors Kārlis Lesiņš stāsta par filmas tapšanas procesu.

www.facebook.com/apgaztamenesszime

Scenārija autors - Matīss Gricmanis, operatori - Mārtiņš Jurevics, Gatis Grinbergs, Jānis Indriks, komponists - Edvards Broders, montāžas režisors - Oskars Morozs, skaņu režisors - Jevgenijs Svjatovs, izpildproducente Lelde Prūse, producente Antra Cilinska.

Filmas tapšanu atbalstījis Nacionālais Kino centrs un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu