«Vienotība» kā galveno premjera amata kandidātu pirms vēlēšanām vērtējot EP deputātu Kariņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Partija «Vienotība» kā premjera amata kandidātus pirms gaidāmajām Saeimas vēlēšanām vērtē Eiropas Parlamenta (EP) deputātus Krišjāni Kariņu un Arti Pabriku, no kuriem pirmais tiekot izskatīts kā galvenais pretendents, raksta «Latvijas Avīze».

Līdz maijam politisko partiju apvienība, kuru veido «Vienotība» un trīs reģionālās partijas - «Kuldīgas novadam», «Tukuma pilsētai un novadam», «Valmierai un Vidzemei», izvirzīs savu premjerministra amata kandidātu, informējis «Vienotības» priekšsēdētājs Arvils Ašeradens. Neoficiāli zināms, ka kandidatūras jau tiek apspriestas un viņu vidū galvenais pretendents šim amatam ir Kariņš. Sarakstā esot iekļauts arī EP deputāts Artis Pabriks. Ašeradens to ne apstiprinājis, ne noliedzis, vien uzsvēris, ka kandidātu netrūkstot un tie tuvākajās nedēļās tikšot rūpīgi izvērtēti.

Kariņš uz jautājumu, vai viņš piekritīs būt kandidāts uz šo amatu, atbildējis izvairīgi, uzsverot, ka «Vienotība» vairs nav galvenā, bet ir iekļāvusies apvienības sastāvā - kopā ar līdzīgi domājošiem zem viena jumta. «Ņemot vērā politisko praksi, par premjerministra kandidātu būtu jāizvirza partijas priekšsēdētājs, tomēr jāņem vērā, ka arī pārējās apvienības partijas var nominēt savus kandidātus. Patlaban notiek partiju apvienošanās process, kad tiek spriests par to, kā partijas sadarbosies, kāda būs katras partijas deleģētā pārstāvniecība, bet pēc tam sekos rūpīga izvirzīto valdības vadītāja kandidatūru apspriešana,» sacījis Kariņš, nenoraidot, ka viņš varētu būt kandidāts.

Turpretī Pabriks uz jautājumu, vai viņš piekristu kļūt par izpildvaras augstāko amatpersonu, ja tāda iespēja rastos, atbildējis, ka viņš ir racionāli domājošs politiķis un nespēj pieņemt to, ka «Vienotība» ir rīkojusies tuvredzīgi, apzināti pieļaujot kļūdu un neizveidojot lielu politisko apvienību, kurā būtu iekļauta gan partija «Latvijas attīstībai», gan «Kustība Par».

Drīzumā par savu valdības vadītāja kandidatūru spriedīšot arī «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK, kas līdz šim šo pozīciju vēlējusies uzticēt EP deputātam Robertam Zīlēm. Partijas priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš neesot slēpis, ka «droši vien Zīle būs viens no kandidātiem, bet kandidāti varētu atrasties arī mūsu partijas ministru un parlamenta deputātu aprindās».

Zaļo un zemnieku savienības premjera amata kandidāts būs pašreizējais Ministru prezidents, Liepājas partiju pārstāvošais Māris Kučinskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu