Latvijas hokejistes pasaules čempionāta mačā uzveic Ķīnu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas dāmu hokeja izlases uzbrucēja Līga Miljone trešdien guva divus vārtus noslēdzošajā spēles trešdaļā, nodrošinot Latvijas valstsvienībai uzvaru Itālijā notiekošā pasaules čempionāta (PČ) pirmās divīzijas B grupas trešās kārtas spēlē pret Ķīnas izlasi.

Latvijas izlase svinēja uzvaru ar rezultātu 2:1 (0:0, 0:1, 2:0), tiekot pie otrā panākuma trīs mačos, kamēr Ķīnas izlasei šis bija pirmais zaudējums turnīrā.

Spēles pirmajos divos periods liels pārsvars bija Ķīnai, kas 40 minūšu laikā pa vārtiem meta 27 reizes, kamēr Latvija izdarīja vien septiņus metienus. Rezultātu otrā perioda pirmajā minūtē atklāja Jue Hou. Tomēr trešajā periodā Latvijai izdevās veiksmīga atspēlēšanās, Miljonei divas reizes izmantojot skaitlisko vairākumu, abos vārtu guvumos ar rezultatīvu piespēli izceļoties Kanādā dzimušajai latviešu izcelsmes hokejistei Kristai Jip-Čakai.

Neizšķirtu Miljone panāca 45. minūtē, bet uzvaras vārtus iemeta cīņas 54. minūtē. Atlikušajā laikā Ķīna vēl paguva nomainīt vārtsardzi pret sesto laukuma spēlētāju, taču Latvijas hokejistes minimālo pārsvaru nosargāja.

Teicama uzvarētāju vārtos bija Kristiāna Apsīte, kura atvairīja 29 no 30 pretinieču metieniem.

Vēl trešdien turnīrā Kazahstāna tiksies ar Poliju, bet Itālija mērosies spēkiem ar Dienvidkoreju.

Latvijas izlase turnīru sāka svētdien ar zaudējumu 1:5 Itālijai, bet pirmdien ar 2:1 uzveica Poliju. Savukārt Ķīna vispirms ar 4:0 pārspēja Polijas izlasi, bet pēc tam ar 2:1 pieveica Dienvidkoreju.

Kopvērtējumā pa sešiem punktiem ir Itālijai, Latvijai un Ķīnai, taču mājinieces ir aizvadījušas divus mačus. Vēl divi punkti ir Dienvidkorejai, viens Kazahstānai, kamēr Polija pagaidām pie punktiem nav tikusi.

Turnīra turpinājumā Latvijas valstsvienība ceturtdien mērosies spēkiem ar Dienvidkoreju, bet dalību turnīrā noslēgs 14. aprīlī ar maču pret Kazahstānu.

Tikai grupas uzvarētāja izcīnīs ceļazīmi uz augstāku grupu, bet vājākā vienība nokritīs zemāk.

Latvijas izlases galvenais treneris Miks Golubovičs komandā iekļāvis divas vārtsardzes, sešas aizsardzes un 13 uzbrucējas.

Izlasē ir arī 22 gadus vecā Kanādā dzimusī latviešu izcelsmes spēlētāja Krista Jip-Čaka, kura debiju Latvijas valstsvienībā piedzīvoja februārī, piedaloties pārbaudes turnīrā Polijā, savā debijas spēlē izceļoties ar «hat-trick».

Jip-Čaka aizpērn vērsās Latvijas Hokeja federācijā (LHF) un izteica vēlmi pārstāvēt Latvijas sieviešu izlasi, bet pērn jūnijā hokejiste saņēma Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) padomes atļauju. Kā galveno argumentu spēlēšanai nacionālajā izlasē Jip-Čaka minēja savas saknes no Latvijas. Tāpat hokejistei ir Kanādas un Latvijas dubultpilsonība, Latvijas pasi viņa ieguva 2015.gada 14.aprīlī.

Iepriekšējās četras sezonas Jip-Čaka spēlēja Nacionālās koledžu sporta asociācijā (NCAA) Jēlas Universitātes komandā, kur 2016./2017. gada sezonā ar 27 rezultativitātes punktiem (8+19) viņa bija savas koledžas komandas rezultatīvākā spēlētāja un komandas kapteine.

Viņa ir dzimusi Ontario provinces pilsētā Vitbijā, savukārt viņas mamma Liza Preisa savulaik nodarbojusies ar volejbolu, spēlējot Sinsinati Universitātes komandā.

Pirms četriem gadiem Jip-Čaka bija iekļauta Kanādas U-18 izlases kandidātu sarakstā, kā arī kļuva par Kanādas U-18 čempionāta uzvarētāju.

Līdzīgi kā iepriekšējos divus gadus pasaules čempionātā vienā komandā spēlē Aija Apsīte ar savām meitām Agnesi un Kristiānu.

Tāpat izlasē iekļautas vairākas hokejistes, kuras šosezon spēlējušas ārzemēs. Sarma Ozmena un Agnese Apsīte spēlēja ASV, Karīna Aņisimova Dānijā, Līga Miljone Zviedrijā, bet Anna Katrīna Lagzdiņa Kanādā.

Galvenajam trenerim Golubovičam darbā palīdz bijusī izlases spēlētāja Laila Dekmeijere-Trigubova.

Latvijas izlase pirmās divīzijas B grupā spēlē trešo gadu pēc kārtas. Pērn latvietes palika trešās aiz Slovākijas un Kazahstānas, bet 2016.gadā ieņēma otro vietu.

Savukārt 2015.gadā sieviešu izlase palika pēdējā pirmās divīzijas A grupā, līdz ar to noslīdot grupu zemāk. Arī 2013.gadā Latvija izkrita no pirmās divīzijas A grupas, tomēr nākamajā gadā triumfēja Ventspilī notikušajās pasaules čempionāta pirmās divīzijas B grupas sacensībās, iegūstot iespēju atgriezties līmeni augstāk.

Latvijas sieviešu izlases sastāvs pasaules čempionātam:

vārtsardzes - Kristiāna Apsīte (Rīgas «Laima») un Guna Estere Gailīte (Rīgas LNL);

aizsardzes - Aija Apsīte, Anna Kubliņa, Olita Liepiņa, Beāte Žagare (visas - «Laima»), Sarma Ozmena (Minesotas «Blue Js», ASV), Elīza Platā (LNL);

uzbrucējas - Ilona Ābola, Krista Jip-Čaka, Ivita Krūmiņa, Baiba Kurme, Madara Lāce, Jūlija Mihejenko, Kristena Stengrēviča, Kitija Voitkēviča, Kitija Voitkēviča (visas - «Laima»), Karīna Aņisimova («Odense», Dānija), Agnese Apsīte (Viskonsīnas Universitāte, ASV), Anna Katrīna Lagzdiņa (Letbridžas «Jr.Eagles», Kanāda), Līga Miljone («Leksands», Zviedrija), Māra Trēziņa (LNL).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu