«Facebook» lietotāji - datu nodošanas skandāla upuri. Ko Zakerbergs atklāja pratināšanā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Sociālā tīkla «Facebook» dibinātājs Marks Zakerbergs otrdien tika pratināts ASV Kongresā saistībā ar desmitiem miljonu lietotāju datu nodošanu nepienācīgā veidā politisko konsultāciju uzņēmumam «Cambridge Analytica», kas 2016.gada ASV vēlēšanu gaitā sadarbojās ar Donalda Trampa kampaņu. Liecības sniegšana ilga vairākas stundas. Kas bija svarīgākais un interesantākais, ko Zakerbergs atklāja pratināšanas laikā?

 
Foto: AFP/Scanpix

«Facebook» ir atbildīgs par tajā publicēto saturu

Iepriekš sagatavotā runā Zakerbergs atzina, ka esot kļūdījies. «Tā bija mana kļūda, un es to nožēloju,» Zakerbergs sacīja par 87 miljonu lietotāju datu nodošanu «Cambridge Analytica».

ASV Kongresa priekšā viņš pirmoreiz atzina, ka «Facebook» atbild par tajā publiskoto saturu. Iepriekš uzņēmums sevi pozicionēja kā neitrālu platformu, raksta «The Washington Post».

«Es atzīstu, ka esam atbildīgi par saturu, taču mēs neražojam saturu,» teica Zakerbergs. «Kad mums jautā, vai esam mediju kompānija vai izdevējs, viņi grib noskaidrot, vai jūtamies atbildīgi par mūsu platformā publicēto saturu. Domāju, ka atbilde noteikti ir apstiprinoša. Taču tas nesaskan ar mūsu pamatuzdevumu (..) - radīt tehnoloģiju un radīt produktus.»

 
Foto: Reuters/Scanpix

«Facebook» lietotāji ir «Cambridge Analytica» skandāla upuri

Senators Dīns Hellers no Nevadas štata Zakerbergam jautāja, vai 87 miljoni lietotāju, kurus skāra datu nodošana «Cambridge Analytica», ir uzskatāmi par upuriem. Zakerbergs atbildēja apstiprinoši.

«Senator, es domāju - jā, viņi negribēja, lai izstrādātājs viņu informāciju pārdod «Cambridge Analytica». [Taču] tas notika, un tas notika, kamēr mums bija jāuzrauga situācija,» norādīja Zakerbergs.

Vēlāk senators Džons Nīlijs Kenedijs no Luiziānas veltīja Zakerbergam skarbus izteikumus. ««Facebook» punša traukā ir netīrumi. Es negribu balsot par «Facebook» regulāciju. Bet zvēru pie Dieva, es to darīšu. Tas ir atkarīgs no jums. (..) Jūsu lietotāju vienošanās smird,» teica senators.

 
Foto: AFP/Scanpix

«Facebook» nenoklausās lietotāju sarunas

Senators Gerijs Pīterss no Mičiganas lūdza Zakerberga paskaidrojumu par kādu teoriju, kam tic daudzi sociālā tīkla lietotāji, - ka «Facebook», iespējams, ar lietotāju izmantoto ierīču mikrofonu palīdzību noklausās viņu sarunas un rāda reklāmas, kas saistītas ar saklausītajiem atslēgvārdiem.

Zakerbergs stingri noraidīja šādus pieņēmumus, saucot tos par «sazvērestības teoriju».

 
Foto: Reuters/Scanpix

Zakerbergs negrib dalīties ar saviem personīgajiem datiem

Senators Ričards Dērbins no Ilinoisas štata uzdeva Zakerbergam provokatīvu jautājumu - vai viņš būtu ar mieru atklāt, kurā viesnīcā viņš apmeties? Brīdi apdomājis atbildi, viņš atbildēja noliedzoši. Tāpat viņš negribētu nosaukt to cilvēku vārdus, ar kuriem pēdējā laikā sarakstījies.

«Domāju, ka tas ir svarīgākais - jūsu tiesības uz privātumu. Tas, kādas ir robežas jūsu tiesībām uz privātumu un cik daudz jūs mūsdienu Amerikā esat gatavi atdot par, es citēju, «cilvēku savienošanu visā pasaulē»,» sacīja Dērbins.

 
Foto: AP/Scnapix

«Facebook» sadarbojas ar ASV īpašo prokuroru Milleru

Zakerbergs apliecināja, ka «Facebook» sadarbojas ar ASV īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, kā ietvaros esot veiktas pārrunas ar vairākiem darbiniekiem. Taču pats Zakerbergs neesot ticis pratināts.

Kā jau ziņots, «Facebook» dzēsis vai bloķējis vairākus simtus sociālo tīklu kontu no Krievijas.

ASV izvirzīja apsūdzības 13 Krievijas pilsoņiem un trim juridiskajām personām. Visi apsūdzētie ir Sanktpēterburgā bāzētās Krievijas interneta troļļu un propagandistu «Interneta pētījumu aģentūras» darbinieki.

Kā teikts apsūdzības rakstā, visi apsūdzētie no 2014.gada līdz šim brīdim iesaistījušies sazvērestībā, lai iejauktos «ASV politiskajā un vēlēšanu procesā, ieskaitot prezidenta vēlēšanas 2016.gadā».

 
Foto: AFP/Scanpix

Izdzēšot savus personīgos datus no «Facebook», tie nepazūd uzreiz

«Facebook» lietotājiem ir iespēja lejupielādēt savus personīgos datus, kas ir «Facebook» rīcībā.

Pamācība: kā lejupielādēt savus personīgos "Facebook" datus

Zakerbergs apstiprināja, ka datus varot dzēst. Vēlāk tie tikšot dzēsti arī no «Facebook» serveriem un kompānija tos vairs nevarēs izmantot, raksta «The Washington Post». Taču Zakerbergs atzina, ka nezinot, cik ilgi «Facebook» patur datus pēc tam, kad lietotājs dzēsis savu kontu.

«Facebook» publiski izplatītajā informācijā teikts, ka tas varot prasīt līdz 90 dienām.

 
Foto: AFP/Scanpix

«Facebook» nākotnē varētu ieviest maksas versiju

Zakerbergam tika adresēti daudzi jautājumi par «Facebook» biznesa modeli un to, vai kompānija patiešām ir ieinteresēta pasargāt lietotāju datus, ja reklāmdevējiem tik pievilcīga ir iespēja vienkārši atlasīt niansētu mērķauditoriju.

Vairāki senatori Zakerbergam jautāja, vai viņš ir apsvēris iespēju nākotnē ieviest «Facebook» maksas versiju bez reklāmām. Zakerbergs norādīja, ka «Facebook» vienmēr būs pieejama bezmaksas versija, taču esot vērts padomāt par maksas servisa ieviešanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu