Gada laikā SAB atteicis industriālais drošības sertifikātu sešiem komersantiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) 2017.gadā pieņēmis lēmumu atteikt Industriālais drošības sertifikāta izsniegšanu sešiem komersantiem, bet piecos gadījumos iepriekš izsniegtais sertifikāts anulēts, vēstīts SAB 2017.gada darbības pārskatā.

Industriālais drošības sertifikāts apliecina komersantu tiesības pildīt valsts pasūtījumus, kuri saistīti ar piekļuvi valsts noslēpuma objektiem, NATO un Eiropas Savienības klasificētajai informācijai, kā arī apliecina komersanta spēju nodrošināt šādas informācijas aizsardzību.

Saskaņā ar procedūru nepieciešamās pārbaudes industriālā sertifikāta saņemšanai var veikt visas trīs valsts drošības iestādes, savukārt SAB, balstoties uz pārbaužu materiāliem, pieņem lēmumu par sertifikāta izsniegšanu, skaidroja SAB.

Šī gada sākumā spēkā esoši ir 122 SAB izsniegti IDS darbam ar valsts noslēpuma objektiem un četri darbam ar NATO klasificēto informāciju.

SAB direktora pieņemtais lēmums par Industriālā drošības sertifikāta atteikumu var tikt pārsūdzēts ģenerālprokuroram, kura lēmums ir nepārsūdzams. Pērn SAB lēmums atteikt sertifikātu pārsūdzēts četros gadījumos un visos tas atstāts negrozīts, teikts pārskatā.

Lai komersants varētu saņemt Industriālais drošības sertifikātu, veiktas uzņēmumu īpašnieku, amatpersonu un darbinieku pārbaudes. 243 personām izsniegtas speciālās atļaujas darbam ar valsts noslēpuma objektiem, 13 personām izsniegti sertifikāti darbam ar NATO klasificēto informāciju, bet desmit personām pieeja valsts noslēpumam atteikta, norādīts pārskatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu