Ķīmiskajā uzbrukumā izdzīvojušais: «Manas acis dega, šķita, ka sirds uzsprāgs»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

Sīrietis Kasams Eids izdzīvoja 2013.gadā uzbrukumā Gutā, kur ar zarīna gāzi tika nogalināts liels skaits cilvēku. Precīzs bojā gājušo skaits nav zināms, taču tiek lēsts, ka nežēlīgajā uzbrukumā mira no nepilniem 300 līdz pat vairāk nekā 1700 cilvēku. Pagājušonedēļ Sīrijā tika piedzīvots vēl viens ķīmiskais uzbrukums civiliedzīvotājiem, kurā tika nogalināti vismaz 48 cilvēki. ASV aizsardzības ministrs neizslēdz militāru atbildi uz notikušo. Eids intervijā britu raidorganizācijai SKY stāsta par šausmām, ko pirms nepilniem pieciem gadiem piedzīvoja savā dzimtenē.

«Es biju aizmidzis un pēkšņi vairs nevarēju paelpot. Manas acis dega, šķita, ka sirds uzsprāgs. Tas bija ķīmiskais uzbrukums,» viņš apraksta piedzīvoto.

«Tas notika 2013.gada 21.augusta nakts vidū,» turpina Eids. «Es kārpījos apkārt, cenšoties nomazgāt seju, lai mazinātu dedzinošo sajūtu. Jutos tā, it kā manas acis durstītu ar adatām. Kad ar dzīvokļa biedriem izskrējām laukā, pavērās neiedomājama aina. Man ir sāpīgi runāt par to, ko todien redzēju.»

«Desmitiem vīriešu, sieviešu un bērnu sāpēs locījās uz zemes, no mutēm nāca putas, viņi rīstījās. Kāda maza zēna āda bija vairākās zilā nokrāsās, viņš nebija pie samaņas. Tas ir Asada režīms,» viņš saka. «Es esmu redzējis, kā izvaro sievietes, kā gabalos saspridzina bērnus.»

2014.gadā Eids aizbēga no Sīrijas. Kopš tā laika viņš medijiem sniedz intervijas par piedzīvotajām šausmām un tiekas ar ASV un ANO pārstāvjiem, cenšoties vērst uzmanību uz Sīrijas režīma zvērībām.

2015.gadā Eids kā patvēruma meklētājs pieteicās ASV, bet gadu vēlāk no valsts aizbrauca. «Obama mūs visus pievīla. Viņš nereaģēja uz «sarkano līniju», ko bija novilcis attiecībā uz ķīmiskajiem ieročiem. Es vairs nevarēju tur palikt,» viņš stāsta. Tagad Eids dzīvo Vācijā.

Sestdien nemiernieku ieņemtajā Dumas pilsētā pie Damaskas notika ķīmiskais uzbrukums, kurā tika nogalināti vismaz 48 cilvēki. Baltais nams paziņojis, ka Sīrijas režīma ķīmiskajā uzbrukumā pret civiliedzīvotājiem līdzvainīgas esot arī Krievija un Irāna, jo bez to atbalsta Asada režīms nevarētu veikt šādu uzbrukumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu