Baltais nams: Sīrija nespētu veikt ķīmiskos uzbrukumus bez Krievijas un Irānas atbalsta

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV Baltais nams pirmdien vainoja ķīmiskā uzbrukumā Sīrijas civiliedzīvotājiem arī Krieviju un Irānu, norādot, ka Sīrijas režīms nespētu veikt šādu uzbrukumu bez šo valstu atbalsta. «Krievijai un Irānai arī ir atbildība par šīm darbībām, jo tās nebūtu iespējamas bez to materiāla atbalsta,» sacīja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

Sīrijas režīms un to atbalstošās valstis Krievija un Irāna ir nolieguši ķīmisko ieroču lietošanu vairākos uzbrukumos. Viens no šādiem uzbrukumiem noticis sestdien, un tajā nogalināti vismaz 48 cilvēki nemiernieku ieņemtajā Dumas pilsētā pie Damaskas.

Palīdzības organizācijas sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutas anklāvā pie Damaskas izmantojuši ķīmiskos ieročus, un šajā uzbrukumā Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Sīrijas režīms un Krievija noliegušas ziņas par ķīmisko uzbrukumu, savukārt ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš paziņojis, ka par ķīmisko uzbrukumu Sīrijā būs jāmaksā augsta cena, un nodēvēja Asadu par dzīvnieku.

Eiropas Savienība nosodījusi ķīmisko uzbrukumu un aicinājusi Sīrijas režīma atbalstītājas Krieviju un Irānu izmantot savu ietekmi, lai nepieļautu šādu uzbrukumu atkārtošanos.

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss pirmdien, izsakoties par reakciju uz notikumiem Sīrijā, kur var būt noticis uzbrukums ar ķīmisko ieroču pielietošanu, sacīja, ka militāra atbilde nav izslēgta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu