EM: Šā gada februārī lielākais devums eksportā bija graudaugiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vitaly Timkiv/TASS/Scanpix

Šā gada februārī lielākais devums eksportā bija graudaugiem, atzina Ekonomikas ministrijas (EM) Analītiskā dienesta analītiķis Edmunds Gergelevičs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2018.gada februārī gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās pieauga par 11,6%, savukārt imports pieauga par 8,4%, tādējādi uzlabojot tirdzniecības bilanci.

«Februārī eksporta vērtības pieaugumā lielākais devums bija graudaugu eksportam. Būtiski pieauga arī koksnes un tās izstrādājumu, mehānismu un ierīču, kā arī transportlīdzekļu eksports. Savukārt eksporta vērtība samazinājās dzelzs un tērauda, kā arī dārzeņu eksporta grupās,» sacīja EM eksperts.

Šā gada februārī preču eksporta vērtība uz Eiropas Savienības (ES) valstīm pieauga nedaudz mērenāk kā kopējais eksports - par 8,3%. Būtiski eksports pieauga uz Zviedriju, Spāniju, Apvienoto Karalisti un Nīderlandi, bet samazinājās uz Poliju.

Februārī eksports strauji pieauga uz NVS valstīm - par 20,9%, tai skaitā uz Krieviju - par 17,3% - galvenokārt alkoholiskie dzērieni un optiskās iekārtas, kas raksturo ekonomiskās situācijas stabilizēšanos reģionā. Pieauga arī eksports uz Turkmenistānu un Ukrainu.

Februārī būtiski pieauga eksports arī uz citām valstīm. Strauji pieauga mehānismu un ierīču eksports uz ASV, kā arī graudaugu eksports uz Nigēriju, Lībiju un Turciju.

Preču importa pieaugumu 2018.gada februārī galvenokārt ietekmēja mehānismu un ierīču, dzelzs un tērauda, kā arī koksnes un tās izstrādājumu imports.

Kopumā šā gada pirmajos divos mēnešos eksports bija par 14,8% lielāks nekā pirms gada, savukārt imports pieauga par 8,2%. Tādējādi eksporta un importa saldo gada pirmajos divos mēnešos sastādīja -7% no kopējā tirdzniecības apgrozījuma.

«Sagaidāms, ka, augot ārējam pieprasījumam, turpinās palielināties arī ienākumi no eksporta. Tomēr, lai noturētu līdzšinējos eksporta pieauguma tempus, nākotnē ir svarīgi uzlabot konkurētspēju, apgūt jaunus eksporta tirgus, vienlaikus palielinot arī eksportējamo preču sortimentu,» norādīja EM pārstāvis.

Kā ziņots, šogad pirmajos divos mēnešos Latvija eksportēja preces 1,892 miljardu eiro apmērā, kas ir par 14,8% jeb 244 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gada attiecīgajā periodā, bet importēja - par 2,178 miljardiem eiro, kas ir pieaugums par 8,2% jeb 164,2 miljoniem eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp februārī Latvija ir eksportējusi preces 932,69 miljonu eiro apmērā, kas ir par 2,7% jeb 26,3 miljoniem eiro mazāk nekā janvārī, bet par 11,6% jeb 97,2 miljoniem eiro vairāk nekā 2017.gada februārī. Savukārt importējusi Latvija ir preces 1,089 miljardu eiro apmērā, kas ir par 0,1% jeb 0,7 miljoniem eiro vairāk nekā janvārī un par 8,4% jeb 84,4 miljoniem eiro vairāk nekā pagājušā gada februārī.

Ārējās tirdzniecības bilance salīdzinājumā ar 2017.gada februāri uzlabojās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apmērā palielinoties no 45,4% līdz 46,1%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu