Londonas grāmatu tirgū demonstrēs filmu par Knutu Skujenieku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Svinot Latvijas simtgadi, Londonas grāmatu un ekrāna nedēļas («London book and screen week») ietvaros organizētajā pasākumā 11. aprīlī plkst. 18:30 Francijas institūta kinoteātrī «Cine Lumiere» Londonā tiks demonstrēta Ivara Tontegodes dokumentālā filma «Knutifikācija» ar ievadvārdiem.

Šajā gadā trīs Baltijas valstis, svinot valstu simtgadi, kļuvušas par Londonas grāmatu tirgus (London Book Fair) fokusa valstīm. Šim statusam veltīti dažādi pasākumi, un viens no tiem – ar rakstniecību saistītas filmas izrādīšana tirgus ietvaros. Latviju šajā skatē šogad pārstāv Ivara Tontegodes provokatīvā dokumentālā filma «Knutifikācija» (2017), kas stāsta par latviešu dzejnieka un tulkotāja Knuta Skujenieka gaitām no dzimšanas līdz šodienai. Knuts Skujenieks par spīti dzīves līkločiem vienmēr saglabājis asredzīgu skatu gan uz sevi, gan apkārt sabiedrībā notiekošo. Viņa spēja būt pašam un saglabāt savu būtību jebkurā situācijā ir rosinājusi jaunās paaudzes kino režisoru Ivaru Tontegodi izveidot dokumentālo filmu, kas ļoti personīgi, caur dzejnieka piedzīvojumu un domu prizmu 80 gadu laikā sniedz ieskatu arī Latvijas jaunāko laiku vēsturē. Pirms filmas paredzēta diskusija, kurā piedalīsies filmas režisors Ivars Tontegode un dzejnieks un tulkotājs Kārlis Vērdiņš, diskusiju vadīs Saimons Puriņš, Lielbritānijā dzīvojošais mākslinieks un filmu veidotājs.

Īsa anotācija: Jauns padomju dzejnieks, atgriežoties PSRS provincē Latvijā no studijām PSRS metropolē Maskavā, saskaras ar valdošo stagnāciju un par biedinājumu citiem brīvdomīgajiem tiek notiesāts uz 7 gadiem Gulagā. Tomēr, pretēji čekas iecerei, viņš pēc atgriešanās no nometnes kļuvis vēl radošāks un neērtāks pastāvošajai iekārtai. Un tāds ir palicis līdz šai dienai.

Dzejnieks Jānis Rokpelnis ir teicis: «Ir cilvēki, kurus tu satiec un saproti, ka viņš ir ģēnijs. Mūsu tautai nav daudz cilvēku, kurus varam saukt par ģēnijiem. Vēl mazāk ir ģēniju, kuri vēl aizvien ir mūsu vidū. Tie ir mākslinieki, kuri ar savu dzīvi un daiļradi ir meklējuši atbildes uz jautājumiem, kas aktuāli ikvienai domājošai personībai».

Viens no šādiem cilvēkiem ir Knuts Skujenieks – iespējams, līdz galam neatzīts un nenovērtēts. Cilvēks, kuru raksturo bezkompromisa stāja un vīrišķība šī vārda viscēlākajā izpratnē, cilvēks, kurš aicina patstāvīgi domāt arī citus. 2016. gadā viņš nosvinēja 80 gadu jubileju. Filma par viņu pirmizrādi piedzīvoja 2017. gada maijā.

Filmu veidojis Latvijas jaunās paaudzes režisors Ivars Tontegode, filmā ar īpašu performanci, kas balstīta Knuta Skujenieka dzejā, piedalās arī Latvijā pazīstamie mākslinieki Oriole un Ansis, oriģinālmūziku sacerējušas un iespēlējušas muzikālās apvienības The Pink Elephant un The Future Folk Orchestra.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu