Kāpēc Raikonens boksos sabrauca mehāniķi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Boksu apmeklējums ir ārkārtīgi svarīga Formula 1 sacensību sastāvdaļa, kurā no svara ir katra sekundes simtdaļa un desmitdaļa. Šā iemesla dēļ gan pilotam, gan viņa formulu apkalpojošajam personālam, proti, mehāniķu komandai, ir jāstrādā kā vienam veselam, kā Šveices pulkstenim. Jo tikai tā var nodrošināties, ka netiek zaudēts vērtīgais laiks.

Formula 1 komandas ne mazums pūļu velta mehāniķu apmācībai un treniņiem, lai formulas boksu apmeklējuma laikā, kas mūsdienās jau ir tikai pāris sekundes, viss noritētu pēc plāna, maksimāli ātri, bet tai pašā laikā ar iespējami zemu risku kādam gūt traumas. Tomēr tas neizslēdz varbūtību, ka nevēlamais var notikt, un to lieliski pierādīja notikumi svētdien Bahreinas Grand Prix izcīņas laikā, kad boksos devās Ferrari vienības pilots Kimi Raikonens.

Plānotā riepu maiņa sākās kā ierasts, taču beidzās pagalam nelāgi - mehāniķis vārdā Frančesko tika nogādāts slimnīcā ar lauztu kāju, bet Raikonenam sacensības beidzās vien dažus metrus pēc boksu apmeklējuma. Kā vēsta vācu AutoBild, incidents noticis visai mīklainos apstākļos. Raikonens iebraucis boksos, mehāniķi sākuši mainīt riteņus, taču somu pilots braukt sācis, vēl pirms ticis nomainīts aizmugurējais kreisās puses ritenis.

AutoBild raksta, ka jau otrajos brīvajos treniņos Raikonena formulai bijušas tehniskas problēmas un viņš pēc boksu apmeklējuma trasē devies ar vienu līdz galam nenofiksētu riteni. Par to, ka Kimi braucis ar nedrošu formulu, komandai piespriests 5000 eiro sods. Par incidentu, kas notika jau sacensību gaitā, sods ir desmitkārt lielāks, un komandai nāksies šķirties no 50 tūkstošiem eiro.

Foto: EPA/Scanpix

Iespējamais nelaimes gadījuma cēlonis, pēc kādreizējā F-1 pilota un sacensību komentētāja Timo Gloka domām, ir nelaikā nostrādājusi Raikonena informēšanas sistēma. Gloks pieļauj, ka kāds mehāniķis varētu būt netīšām nospiedis pogu un pārslēdzis sarkano uz zaļo gaismu Ferrari komandas izmantotajā luksoforā, kas Raikonenam signalizē, ka visi riteņi ir nomainīti un var atgriezties trasē.

Raikonens tikmēr savu vainu notikušajā nesaskata. «Es darīju tikai to, kas man jādara. Saņēmu zaļo gaismu un sāku braukt. Taču tad ātri vien sapratu, ka esmu kādam trāpījis. Saprotams, ka tā ir nelaime, taču es to nevarēju kontrolēt. Mums ir sistēma un, kad sarkanais tiek pārslēgts uz zaļo, es sāku braukt,» - tā Raikonens. «Es riepas nemainu, es tikai braucu ar auto. Koncentrējos uz luksoforu un no līdzās notiekošā gandrīz neko nemanu.»

Kā ziņots iepriekš, Formula 1 2018.gada sezonas otrajā posmā Bahreinā uzvaru izcīnīja Sebastjans Fetels (Ferrari). Otro un trešo vietu izcīnīja Mercedes piloti Valteri Botass un Lūiss Hamiltons. Līdz ar to čempionāta līderis šobrīd ar 50 punktiem ir Fetels, 33 punkti ir Hamiltonam, bet 22 - Botasam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu