Latvijas starptautiskās lomas palielināšanai sekmēs Rīgas sasniedzamību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas starptautiskās lomas palielināšanai paredzēts sekmēt Rīgas sasniedzamību, teikts Pārresoru koordinācijas centra (PKC) sagatavotajā «Latvijas ziņojumā Apvienoto Nāciju Organizācijai (ANO) par ilgtspējīgas attīstības mērķu ieviešanu».

Viens no ANO ilgtspējīgas attīstības mērķiem ir veidot noturīgu un ilgtspējīgu infrastruktūru, veicināt iekļaujošu un ilgtspējīgu industrializāciju un sekmēt inovācijas. Šajā jomā Latvijas ziņojumā norādīts, ka valsts reģionālās politikas ilgtermiņa mērķis, kas sasniedzams līdz 2030.gadam, ir stiprināt Latvijas un tās reģionu starptautisko konkurētspēju, palielinot Rīgas kā Ziemeļeiropas metropoles un citu valsts lielāko pilsētu starptautisko lomu.

«Ņemot vērā zemo Latvijas apdzīvotības blīvumu, resursu koncentrācija sekmēs gan šo pilsētu, gan valsts attīstību kopumā. Ekonomikas transformācija uz produktivitātē balstītu konkurētspēju un iedzīvotāju iekšējā migrācija noteiks to, ka nākotnē uzņēmējdarbība Latvijā koncentrēsies ap galvaspilsētu un reģionālās nozīmes attīstības centriem un to sadarbības teritorijām,» pauž PKC.

Līdz ar to Latvijas ieskatā īpaši svarīgi veikt t.s. viedo sašaurināšanos, proti, veidot finansiāli samērīgu un racionālu apdzīvojuma struktūru un nodrošināt tai atbilstošu infrastruktūras pilnveidošanu, modelējot nākotnes attīstības scenārijus un uzņemoties tikai ilgtspējīgas infrastruktūras attīstības izmaksas, kas ir balstītas skrupulozos ieņēmumu un izdevumu aprēķinos, vienlaikus ietverot arī sociālos ieguvumus.

Tāpat Latvijas lomas palielināšanai starptautiskajā arēnā plānots sekmēt Rīgas sasniedzamību, starptautisko pasažieru un kravu apkalpošanu Latvijas transporta infrastruktūras objektos, tai skaitā uzbūvējot «Rail Baltica» ātrgaitas dzelzceļa līniju, kā arī palielināt to mājsaimniecību īpatsvaru, kurām ir pieejams augstas kvalitātes interneta pieslēgums.

2015.gadā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālajā asamblejā pieņēma rezolūciju «Mūsu pasaules pārveidošana: ilgtspējīgas attīstības programma 2030.gadam» («Dienaskārtība 2030»). Tā nosaka 17 ilgtspējīgas attīstības mērķus un 169 apakšmērķus, kuri sasniedzami, lai pasaulē mazinātos nabadzība un pasaules attīstība būtu ilgtspējīga.

Visām valstīm paredzēts vismaz divas reizes 15 gados sniegt ziņojumu par «Dienaskārtības 2030» ieviešanu. Latvijas ziņojumu sagatavojis Pārresoru koordinācijas centrs un plānots, ka tas tiks prezentēts šā gada jūlijā gadskārtējā augsta līmeņa politikas forumā, Ņujorkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu