Parlamenta vēlēšanās Ungārijā vērojama liela vēlētāju aktivitāte

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Ungārijā vēlētāju aktivitāte parlamenta vēlēšanu pirmajās stundās bijusi augstākā kopš 1998.gada, paziņojusi Nacionālā vēlēšanu komiteja.

Līdz plkst.9 (plkst.10 pēc Latvijas laika) bija nobalsojuši 13,17% balstiesīgo vēlētāju, liecina Nacionālās vēlēšanu komitejas publiskotie dati.

Jau vēstīts, ka Ungārijā šodien notiek parlamenta vēlēšanas, kurās, domājams, visvairāk balsu izcīnīs premjerministra Viktora Orbāna vadītā konservatīvā partija «Fidesz», nodrošinot viņam premjera amatu trešo termiņu pēc kārtas.

Orbāns nobalsoja Budapeštā vēlēšanu iecirknī, kas ierīkots skolā netālu no viņa mājām.

Premjers žurnālistiem sacīja, ka šis ir balsojums par «Ungārijas nākotni», un solīja cienīt vēlētāju lēmumu.

Viņš piebilda, ka pats nobalsojis agri, lai varētu turpināt kampaņu līdz vēlēšanu iecirkņu slēgšanai.

Orbāns, kurš savā vēlēšanu kampaņā licis uzsvaru uz cīņu pret imigrāciju, izteicies, ka, kritizējot Briseli, viņš nekritizē visu Eiropas Savienību (ES).

«ES neatrodas Briselē. ES atrodas Berlīnē, Budapeštā, Varšavā, Prāgā un Bukarestē. Eiropas Savienība nenozīmē Briseli, tā nozīmē Eiropas galvaspilsētas kopā,» norādījis Orbāns.

Vadošais kreisā spārna kandidāts uz premjerministra amatu Gergejs Karāčoņs svētdien sacīja, ka lielā vēlētāju aktivitāte ir labas ziņas tiem, kuri nevēlas Orbāna palikšanu premjera amatā. Taču šāda iespējamība ir mazticama.

Analītiķi prognozē, ka «Fidesz» šoreiz neizdosies izcīnīt divu trešdaļu vairākumu, taču absolūto vairākumu partija varētu zaudēt tikai tad, ja vēlētāju aktivitāte sasniegtu 70%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu