Pētnieki: Vikingi navigācijas nolūkos varēja izmantot kristālus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Wikimedia Commons

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka vikingi, ļoti iespējams, izmantoja kristālus kā rezerves navigācijas sistēmu, kuģojot pa Ziemeļatlantiju.

Budapeštas universitātes zinātnieki, izpētot vikingu sirojumu maršrutus un tehnoloģijas, kas tiem bija pieejamas, noskaidrojuši, ka vikingi savos sirojumos navigācijas nolūkos izmantojuši ne vien saules kompasus, bet arī kristālus brīžos, kad saule nespīdēja.

Pētījums (Angļu val., 923 Kb, pdf)

Kā raksta izdevums «Washington Post», vikingu leģendās pieminēts kāds savāds priekšmets - saules akmens, kas kuģotājiem palīdzējis orientēties jūrā jebkādos laikapstākļos. Jau 1967. gadā dāņu arheologs Torkilds Ramskū (Thorkild Ramskou) izvirzīja teoriju, ka šie saules akmeņi patiesībā bija Islandes špati jeb caurspīdīgi minerāli, kas plaši sastopami arī Norvēģijā.

Jaunajā pētījumā zinātnieki veica 36 000 simulāciju, lai noskaidrotu, kādi varētu būt vikingu kuģu manevri, balstoties uz kristāliem.

Šie kristāli ir īpaši ar to, ka, caur tiem skatoties, viss dubultojas. Pamatojoties uz gaismas polarizācijas likumiem, ar šo kristālu patiesi varēja noteikt savu atrašanās vietu.

Foto: Wikimedia Commons

«Mūsu pētījums pierāda, ka polarimetriskā navigācija, izmantojot Islandes kristālus, ir pārsteidzoši efektīva pavasara ekvinokcijas un vasaras saulgriežu laikā. Turklāt to varēja lietot pat mākoņainā laikā,» rakstīts pētījumā.

Kā lielākā daļa kuģotāju kultūru, arī vikingi izmantoja dažādu izmēru kuģus, kas katrs bija paredzēts savai funkcijai. Pētnieki simulācijā izmantoja vidēja izmēra kuģi un 12 dažādus iespējamos laikapstākļu veidus.

Vikingu kuģotāju prasmes un tehnoloģijas joprojām ir populārs temats pētnieku starpā, jo tieši tajā varētu slēpties vikingu plašo iekarojumu veiksmes atslēga.

Pētījumu vari lasīt arī šeit (Angļu val.)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu