Latvijas uzņēmēju sadarbība ar ASV sankciju sarakstā minētajām personām var radīt riskus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas uzņēmēju sadarbība ar personām un uzņēmumiem, kas minētas ASV jaunākajā sankciju sarakstā, var radīt riskus šo uzņēmēju biznesam, informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Gints Jegermanis.

«Pieņemam zināšanai ASV 6.aprīļa lēmumu par sankcijām pret vairākām Krievijas amatpersonām un uzņēmumiem. Vēršam Latvijas uzņēmēju uzmanību uz apstākli, ka sadarbība ar personām un uzņēmumiem, pret kuriem ir vērstas minētās sankcijas, var radīt riskus pašu biznesam,» skaidroja Jegermanis.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka ASV Finanšu ministrija piektdien paziņojusi par sankciju ieviešanu pret septiņiem tā dēvētajiem Krievijas oligarhiem, 12 viņu kontrolētiem uzņēmumiem un 17 augsta ranga valdības amatpersonām.

Sankcijas vērstas arī pret valstij piederošo Krievijas ieroču tirdzniecības uzņēmumu «Rosoboroneksport» un tā vajadzībām izveidoto banku - «Rossijskaja Finansovaja korporacija».

«Krievijas valdība darbojas oligarhu un valdības elites nesamērīgās peļņas labā,» paziņojis ASV finanšu ministrs Stīvs Mnučins. Viņš piebildis, ka Maskava iesaistījusies «dažādās kaitīgās darbībās visā pasaulē, tostarp turpinot Krimas okupāciju un musinot vardarbību Austrumukrainā».

Krievija arī apgādā Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu ar ieročiem un munīciju, kas tiek izmantota civiliedzīvotāju bombardēšanai, norādījis ministrs, pārmetot Kremlim arī centienus apdraudēt Rietumu demokrātiju un kiberuzbrukumu izmantošanu.

Starp sankcijām pakļautajām personām, kas guvušas labumu no prezidenta Vladimira Putina politikas, ir alumīnija magnāts Oļegs Deripaska un valstij piederošā enerģētikas giganta «Gazprom» vadītājs Aleksejs Millers, kā arī Putina znots Kirils Šamalovs.

«Krievijas oligarhi un elites, kas gūst labumu no šī korumpētās sistēmas, vairs nebūs izolētas no savas valdības destabilizējošo darbību sekām,» uzsvēris Mnučins.

Sankcijas paredz jebkādu tām pakļauto fizisko un juridisko personu ASV jurisdikcijā esošo īpašumu iesaldēšanu, kā arī aizliedz Savienoto Valstu jurisdikcijā esošajām fiziskajām un juridiskajām personām iesaistīties jebkādos darījumos ar sankciju sarakstā minētajiem cilvēkiem un uzņēmumiem.

ASV valdība paziņojusi, ka tiks izdotas vadlīnijas, kā amerikāņiem, kuriem šobrīd ir kādas darījumu attiecības ar sankcijām pakļautajām personām, atbrīvoties no šīm saistībām.

Saskaņā ar Baltā nama pārstāvja teikto pēc piektdienas sankciju saraksta izziņošanas to Krievijas fizisko un juridisko personu skaits, pret kurām sankcijas vērsusi prezidenta Donalda Trampa administrācija, sasniedzis 189.

ASV dzimušais britu finansists Bils Brauders, kura jurists Sergejs Magņitskis savulaik mira Krievijas cietumā, tviterī paziņojis, ka Vašingtona «beidzot dod triecienu Putinam un viņa bļodlaižām sāpīgā vietā».

Arī Vašingtonas domnīcas Demokrātijas aizsardzības centrs Krievijas eksperts Boriss Zilbermans izteicies, ka šīs sankcijas varētu likt Putina līdzgaitniekiem beidzot padomāt.

Visi sankciju sarakstā iekļauto «oligarhu» vārdi atrodami arī žurnāla «Forbes» miljardieru sarakstā.

ASV Finanšu ministrijas paziņojums jau atstājis ietekmi uz sankciju sarakstā minēto uzņēmumu akciju kursu. Kā ziņo aģentūra TASS, sarakstā iekļauto Deripaskas uzņēmumu «Rusal» un «En+» akciju kurss Maskavas biržā krities par desmit līdz 29 procentiem.

Tikmēr rubļa kursu jaunās sankcijas pagaidām nav vērā ņemami ietekmējušas.

Vēl pirms sankciju saraksta publiskošanas mediji ziņoja, ka tas esot janvārī publicētā tā dēvētā Kremļa saraksta slepenā daļa. Janvārī ASV administrācija saskaņā ar Kongresa prasību publicēja Putina tuvāko līdzgaitnieku sarakstu, taču norādīja, ka pret šīm personām sankcijas pagaidām netiek vērstas.

Reaģējot uz ASV sankciju noteikšanu, Krievijas Rūpniecības un tirdzniecības ministrija apsolījusi sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem pastiprinātu atbalstu un brīdinājusi par sodiem, kas draud uzņēmumiem, kuru atteiksies sadarboties ar sankcijām pakļautajām kompānijām.

Sankcijām pakļauto fizisko personu saraksts:

Andrejs AKIMOVS - «Gazprombank» valdes priekšsēdētājs;

Vladimirs BOGDANOVS - naftas uzņēmuma «Surgutneftgaz» ģenerāldirektors un līdzīpašnieks;

Oļegs DERIPASKA - miljardieris, alumīnija magnāts, lielākā Krievijas konglomerāta «Bazovij element» dibinātājs un vienīgais īpašnieks;

Aleksejs DJUMINS - Tulas apgabala gubernators, laikā, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimu un iebruka kontinentālajā Austrumukrainā, viņš ieņēma armijas izlūkdienesta (GRU) priekšnieka vietnieka amatu un komandēja par Īpašo operāciju spēkus, kas spēlēja bēdīgi slaveno «zaļo cilvēciņu» lomu;

Mihails FRADKOVS - Krievijas Stratēģisko pētījumu institūta direktors;

Sergejs FURSENKO - uzņēmējs, futbola kluba «Zenit» prezidents;

Oļegs GOVORUNS - prezidenta administrācijas NVS lietu pārvaldes priekšnieks;

Suleimans KERIMOVS - uzņēmējs un politiķis, Federācijas padomes loceklis; kontrolē rūpniecības grupu «Nafta Moskva»;

Vladimirs KOLOKOĻCEVS - Krievijas iekšlietu ministrs;

Konstantīns KOSAČEVS - Federācijas padomes Ārlietu komitejas priekšsēdētājs;

Andrejs KOSTINS - finansists, «VTB Bank» valdes priekšsēdētājs;

Aleksejs MILLERS - «Gazprom» valdes priekšsēdētājs un direktoru padomes priekšsēdētāja vietnieks;

Nikolajs PATRUŠEVS - Krievijas Drošības padomes sekretārs, bijušais Federālā drošības dienesta (FDD) priekšnieks;

Vladislavs REZŅIKS - uzņēmējs, Valsts domes deputāts, Budžeta un nodokļu komitejas loceklis;

Igors ROTENBERGS - uzņēmējs, iepriekš sankciju sarakstā iekļautā Arkādija Rotenberga dēls;

Kirils ŠAMALOVS - uzņēmējs, Putina znots;

Jevgēņijs ŠKOLOVS - Putina palīgs, pilnvarotais pretkorupcijas jautājumos, atbildīgs arī par iecelšanu vadošajos amatos drošības dienestos;

Andrejs SKOČS - miljardieris, «Gazmetall» un «Metalloinvesta» līdzīpašnieks, Valsts domes deputāts, spīkera vietnieks;

Aleksandrs TORŠINS - Federācijas padomes priekšsēdētāja vietnieks;

Vladimirs USTINOVS - prezidenta pilnvarotais Dienvidu federālajā apgabalā;

Timurs VALIULINS - Iekšlietu ministrijas Ekstrēmisma apkarošanas galvenās pārvaldes priekšnieks;

Viktors VEKSELBERGS - uzņēmējs, fonda «Skolkovo» prezidents; konglomerāta «Renova» direktoru padomes priekšsēdētājs, tiek uzskatīts par bagātāko cilvēku Krievijā;

Aleksandrs ŽAROVS - Sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas federālā uzraudzības dienesta («Roskomnadzor») vadītājs;

Viktors ZOLOTOVS - ģenerālis, Nacionālās gvardes virspavēlnieks.

Sankcijām pakļauto juridisko personu saraksts:

«KUBAN» - agroholdings, saistīts ar Deripasku;

«BAZOVIJ ELEMENT» - konglomerāts, pieder Deripaskam;

«B-FINANCE LTD» - reģistrēts Britu Virdžīnās, saistīts ar Deripasku;

«EN+ GROUP» - konglomerāts, kas apvieno enerģētikas, metālrūpniecības un kalnrūpniecības uzņēmumus, saistīts ar Deripasku;

«GAZ» - autoražošanas uzņēmums, saistīts ar Deripasku;

«GAZPROM BUREŅIJE» - naftas ieguves uzņēmums, kas līdz 2014.gadam piederēja Arkādijas Rotenbergam, bet pēc tam pārdots viņa dēlam Igoram;

«EUROSIBENERGO» - enerģētikas uzņēmums, caur «EN+» saistīts ar Deripasku;

«LADOGA MENEDŽMENT» - saistīts ar Šamalovu;

«NPV ENGINEERING» - saistīts ar Igoru Rotenbergu;

«RENOVA» - konglomerāts ar interesēm alumīnija, naftas, enerģētikas, telekomunikāciju un citās nozarēs, saistīts ar Vekselbergu;

«ROSOBORONEKSPORT» - valsts uzņēmums, nodarbojas ar bruņojuma eksportu un importu;

«ROSSIJSKAJA FINANSIVAJA KORPORACIJA» - banka, kas pilnībā pieder «Rosoborneksport»;

«RUSSKIJE MAŠINI» - rūpniecības konglomerāts, pieder Deripaskam;

«RUSAL» - alumīnija uzņēmums, pieder Deripaskam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu