CSP: Latvijā 90,8% mājsaimniecību savu bērnu veselību vērtē kā labu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā lielākā daļa jeb 90,8% mājsaimniecību ar bērniem vecumā līdz 15 gadiem savu bērnu veselību vērtēja kā ļoti labu vai labu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Vienlaikus 8% aptaujāto mājsaimniecību bērnu veselību raksturoja kā vidēju, bet 1,2% - kā sliktu.

Pēc CSP vēstītā, zēniem un meitenēm veselības stāvokļa novērtējums ir līdzīgs, tomēr meitenēm par 3,2 procentpunktiem vairāk nekā zēniem veselība tika novērtēta kā ļoti laba - attiecīgi 25% un 21,8%.

Vislabākais veselības novērtējums ir mazuļiem līdz trim gadiem - 94,2% no viņiem veselība novērtēta kā laba vai ļoti laba, bet pusaudžiem vecumā no 11 līdz 15 gadiem šis rādītājs bija zemāks - 87,4%.

Savukārt laukos un pilsētās atšķirības ir niecīgas - attiecīgi 90,1% un 91,1% mājsaimniecību ir atzīmējušas, ka bērnu veselības stāvoklis ir ļoti labs vai labs.

Apkopotie dati liecina, ka 87,9% bērnu vecumā līdz 15 gadiem nav tādu veselības problēmu, kas pēdējo sešu mēnešu laikā būtu ierobežojušas bērnu veikt aktivitātes, kādas parasti dara bērni viņa vecumā. Mazuļiem līdz trim gadu vecumam šis rādītājs ir 91,3%, bet pusaudžiem no 11 līdz 15 gadiem - 85,1%. Nav būtisku atšķirību starp zēniem un meitenēm - 87,5% zēnu un 88,3% meiteņu nav viņu vecumam raksturīgu aktivitāšu ierobežojumu veselības dēļ.

CSP arī norādīja, ka 2,5% mājsaimniecību norādīja, ka vismaz vienu reizi pēdējo 12 mēnešu laikā kādam no viņu bērniem ir bijusi nepieciešamība veikt pārbaudi pie medicīnas speciālista (izņemot zobārstu) vai ārstēšanos, bet tas netika izdarīts. Kā galvenais iemesls minēts ilgais gaidīšanas laiks vai ārsta nosūtījuma trūkums (58%).

Savukārt zobārstu, lai gan ir bijusi nepieciešamība, nav apmeklējis kāds no bērniem 5,3% mājsaimniecību. Bērniem pienākas no valsts budžeta apmaksāti zobārsta pakalpojumi, taču rindas uz bezmaksas vizīti ir garas, norādīja CSP, piebilstot, ka ilgais gaidīšanas laiks minēts kā otrs biežākais zobārsta neapmeklēšanas iemesls. Tas savukārt liek izvēlēties maksas pakalpojumu, ko lielākā daļa šo mājsaimniecību (57%) nevar atļauties.

Dati par bērnu veselības stāvokļa novērtējumu iegūti 2017.gada iedzīvotāju aptaujā par ienākumiem un dzīves apstākļiem. Aptaujas papildu sadaļā bija jautājumi par bērnu veselības stāvokļa novērtējumu un veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Informācija iegūta, aptaujājot aptuveni 1400 mājsaimniecību ar bērniem vecumā līdz 15 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu