2000 dienas uz Marsa

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASA visurgājējs Curiosity tikko sasniedza jaunu posmu savā darba mūžā uz sarkanās planētas.

Mobilā laboratorija uz Marsa atrodas jau 2000 Sol jeb Marsa dienas kopš 2012.gada augusta, kad aparāts nolaidās Geila krāterī. Šo 2000 dienu laikā Curiosity ir nobraucis 18,7 kilometrus. Kopš 2014.gada septembra visurgājējs palēnām rāpjas Šārpa kalnā (Mount Sharp).

www.starspace.lv

Vienā no jaunākajiem attēliem redzamais pakalns tālumā arī ir Šārpa kalns. Ar baltu ietonētais apgabals ir nākamais Curiosity zinātniskais mērķis. Orbitālo staciju dati liecina, ka tur atrodas māli, kuru veidošanās parasti notiek ūdens klātbūtnē. Zemāku kalna slāņu izpēte liecina, ka tajos esošie minerāli ir veidojušies ezeros, kas savulaik atradušies krāterī. Mālu atradņu detalizētāka izpēte varētu palīdzēt precizēt jautājumus, kas saistīti ar ūdens klātbūtni Geila krāterī - cik ilgi tas pastāvējis un vai vide ir bijusi labvēlīga mums pazīstamām dzīvības formām.

Plānots, ka iezīmētajā apgabalā tiks veikti arī urbumi, lai paraugus analizētu visurgājēja laboratorijā.

NASA visurgājējs Curiosity
NASA visurgājējs Curiosity Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu