Banka «Citadele»: Latvijā labs kredītreitings ir 26% mazo un vidējo uzņēmumu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Latvijā labs kredītreitings ir 26% mazo un vidējo uzņēmumu, pavēstīja bankas «Citadele» ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece, atsaucoties uz bankas apkopotajiem datiem par mazo un vidējo uzņēmumu kredītspēju.

Vienlaikus vidējs kredītreitings ir 29% mazo un vidējo uzņēmumu, bet 45% kredītreitings ir uzlabojams, proti, šobrīd jauna finansējuma saņemšana tiem ir ļoti ierobežota vai pat neiespējama.

Ābelniece norādīja, ka atbilstoši bankas «Citadele» apkopotajai informācijai 26% Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu nav kavētu nodokļu un kredītmaksājumu, laikus tiek maksāti citi rēķini, ir pieaugošs apgrozījums un nemainīgs īpašnieku sastāvs. «Visi no minētajiem kritērijiem ir būtiski, un tiklīdz kāds no tiem mainās, samazinās uzņēmuma kredītspēja,» viņa piebilda.

Pēc Ābelnieces minējā, visbiežākais iemesls sliktam kredītreitingam un bankas atteikumam izsniegt aizdevumu ir maksājumu disciplīna par jau esošajām kredītsaistībām - regulāra kredītu atmaksas kavēšana vai neatmaksāšana vispār. Seko nodokļu maksājumi - kad tie regulāri tiek kavēti, un nesamaksātās summas ir pārāk lielas.

«Izsniegtā aizdevuma mērķis ir veicināt uzņēmuma attīstību, neradot nepanesamu slogu. Ja uzņēmums vai tā īpašnieki nespēj segt jau esošās finansiālās saistības, piemēram, ir kredītu un nodokļu parādi, jauns aizdevums radīs tikai papildu slogu,» atzīmēja bankas «Citadele» valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka banka «Citadele» pagājušajā gadā strādāta ar auditēto peļņu 1,257 miljonu eiro apmērā. Bankas «Citadele» aktīvi 2017.gada 31.decembrī bija 2,545 miljardu eiro apmērā, kas ir par 3,2% jeb 84,181 miljonu eiro vairāk nekā 2016.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 2,63 miljardu eiro apmērā.

Pēc aktīvu apmēra banka «Citadele» 2017.gada beigās bija sestā lielākā banka Latvijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu