«Krievu skolu aizstāve» uzskata, ka Nameja gredzens ir fašisma simbols

Oskars Rekšņa
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Trešdien notika kārtējais Tatjanas Ždanokas vadītās partijas «Latvijas Krievu savienība» protesta gājiens pret Saeimā pieņemto regulējumu par pakāpenisko pāreju uz mācībām tikai valsts valodā. Viena no gājiena dalībniecēm paudusi uzskatu, ka Nameja gredzens esot fašisma simbols.

Gājiena laikā līdzās tā dalībniekiem atradies arī kāds to oponents, kurš turēja rokā plakātu, kas vēstīja: «Nezināt tās valsts valodu, kurā dzīvo, var ciemiņš, idiots, vai okupants, kurš uzspiež savu valodu.»

Kāda sieviete, ieraugot vīrieša plakātu, krieviski nosauca viņu par provokatoru, bet, pamanījusi, ka viņa pirkstā ir Nameja gredzens, sāka klaigāt, ka tas esot fašisma simbols.

Video - Edvards Ratnieks.

Vēstīts, ka Ždanokas akcijā pret Saeimā pieņemto regulējumu par pakāpenisko pāreju uz mācībām latviski vidusskolās bija ieradušies vairāki simti cilvēku.

Gājienu ievadīja seši bundzinieki un plakāti, uz kuriem rakstīts: «Neaizmirsīsim! Nepiedosim!» Protestētājiem līdzi ir daudzi plakāti, kuros pausta kritika Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kā arī izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V). Protestētājiem rokās ir arī Krievijas karogs, kā arī karogs Georga lentītes krāsās. Krievu skolu aizstāvji arī mutvārdos izteica asu kritiku valsts varai, solot «pat gadu desmitu un simtus» cīnīties par savu taisnību.

Kā ziņots, Saeima martā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā, kas paredz ar 2019./2020. mācību gadu mazākumtautību izglītības iestādēs sākt pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā vidusskolu posmā.

Pirmsskolā, sākot no piecu gadu vecuma, 2018./2019. mācību gadā tiks sākta jauno izglītības vadlīniju ieviešana, kas paredz būtiski palielināt latviešu valodas lomu mācīšanās procesā, nodrošinot mazākumtautību bērnu sekmīgu integrāciju sākumskolā.

Pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā plānots sākt 2019./2020. mācību gadā - tad ir paredzēts sākt pāreju no esošajiem pieciem mazākumtautību izglītības modeļiem uz jauniem trim mazākumtautību izglītības modeļiem pamatizglītībā. Šajā pašā gadā tiks sākta secīga pāreja uz jaunu bilingvālās izglītības modeli 7.-9. klasēs, paredzot, ka ne mazāk kā 80% no mācību satura tiek mācīti valsts valodā, ieskaitot svešvalodas. Tāpat 2019./2020. mācību gadā valsts pārbaudījumi 9. klasēm notiks tikai latviešu valodā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu