Britu valdība: Krievija pētījusi nervus paralizējošo vielu piegādes, iespējams, slepkavību nolūkos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Stringer . / REUTERS

Pēdējā gadu desmitā Krievija ir pētījusi iespējas piegādāt nervus paralizējošās vielas, iespējams, slepkavību nolūkos, un kā daļu no šīs programmas ir saražojusi un uzkrājusi nelielas «Novičok» devas, portālu TVNET informēja Lielbritānijas valdības Preses dienests.

«Mūsu vadoši eksperti Portondaunā identificēja, ka Solsberi lietotā vielā bija «Novičok» - militārām vajadzībām ražota nervus paralizējoša viela. Šī ir tikai daļa no izlūkošanas dienestu informācijas. Kā Lielbritānijas premjerministre vairākkārt kopš 12. marta ir norādījusi paziņojumos Pārstāvju palātā, tā ietver arī mums zināmo informāciju, ka pēdējā desmitgadē Krievija ir pētījusi iespējas piegādāt nervus paralizējošas vielas, iespējams, slepkavību nolūkos, un kā daļu no šīs programmas ir saražojuši un uzkrājusi nelielas «Novičok» devas,» pauda Lielbritānijas valdības Preses dienests.

Briti ņēmuši vērā arī Krievijas rīcību pagātnē, veicot pasūtītas slepkavības. «Mūsu vērtējums - Krievija uzskata bijušos izlūkus par uzbrukuma mērķiem. Krievija ir atbildīga par šo nekaunīgo un pārdrošo rīcību, un starptautiskā sabiedrība ir piekritusi, ka nav cita ticama izskaidrojuma,» uzsvēra Lielbritānijas valdības Preses dienests.

Trešdien Starptautiskā Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) apspriedīs Lielbritānijas apsūdzības Krievijai. OPCW informēja, ka sanāksmi šīs lietas apspriešanai lūgusi sasaukt Krievija.

Lielbritānija uzskata, ka šo sanāksmi Krievija sasaukusi, lai traucētu OPCW darbu. «[OPCV] saskaņā ar Ķīmisko ieroču aizlieguma konvenciju Lielbritānijai sniedz tehnisku palīdzību un novērtējumu, veicot neatkarīgu Solsberi uzbrukuma paraugu analīzi. Pats par sevi saprotams, ka Ķīmisko ieroču aizlieguma konvencija neprasa ķīmisko ieroču uzbrukuma upurim iesaistīties kopīgā izmeklēšanā ar to, kurš, visticamāk, ir veicis šo noziegumu.»

Lielbritānijas valdības Preses dienestā pauda, ka Krievijas iniciatīva ir «vēl viena diversijas taktika, kuras mērķis ir traucēt OPCW nonākt līdz secinājumiem».

Sergejs un Jūlija Skripaļi 4.martā Solsberi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka Skripaļiem uzbrukts ar Krievijā izstrādāto nervus paralizējošo vielu «Novičok».

Reaģējot uz Skripaļu saindēšanu, Lielbritānija izraidīja 23 Krievijas diplomātus un apturējusi augsta līmeņa diplomātiskos kontaktus ar Krieviju. Maskava atbildot paziņoja par 23 britu diplomātu izraidīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu