Sezonālajiem uzņēmējiem atvieglota elektroenerģijas jaudu regulēšana

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Šodien spēkā stājas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinātie grozījumi Sistēmas pieslēguma noteikumos elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem, paredzot atvieglotus nosacījumus elektroenerģijas jaudu samazināšanai un atjaunošanai, informēja SPRK pārstāvji.

Papildus tam noteikumos noteiktas atvieglotas prasības attiecībā uz mikroģeneratoru pieslēgšanu.

Noteikumi paredz zemsprieguma tīkla lietotājiem ne mazāk par 100 ampēriem un visiem vidsprieguma tīkla lietotājiem, kuri uz laiku samazinājuši pieslēguma atļauto slodzi, iespēju reizi gadā atjaunot sākotnējo pieslēguma slodzi bez maksas, ja slodzi pieprasa atjaunot ne vēlāk kā deviņu mēnešu laikā no tās samazināšanas brīža, atļautā slodze tika samazināta vismaz par 50%, pirms atļautās slodzes samazināšanas pieslēguma noslodze vismaz vienu mēnesi gadā ir bijusi vismaz 7%.

Vienlaikus ikvienam lietotājam ir iespējams uz laiku līdz deviņiem mēnešiem pārtraukt līgumu un pēc tam to atjaunot, sedzot tikai faktiskās pieslēguma atjaunošanas izmaksas, atzīmēja SPRK pārstāvji.

Lietotājiem, kuri līgumu pārtraukuši vai atļauto slodzi samazinājuši no 2017.gada 1.augusta, deviņu mēnešu periodu bezmaksas slodzes atjaunošanai vai pieslēguma atjaunošanai, sedzot tikai faktiskās izmaksas, skaita no 2018.gada 30.marta.

Ņemot vērā Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi un normatīvo regulējumu, papildus noteikumu projektā noteikta vienkāršota kārtība mikroģeneratoru pieslēgšanai sistēmai, kas paredzēti elektroenerģijas ražošanai lietotāja paša vajadzībām (pašpatēriņam). Savukārt komercdarbības nolūkiem paredzēto mikroģeneratoru pieslēgšanas procesu arī turpmāk sistēmas operatoram jānodrošina saskaņā ar iepriekš noteikto kārtību.

Sistēmas pieslēguma noteikumi elektroenerģijas sistēmas dalībniekiem jaunā redakcija stāsies spēkā 30.martā, bet jaunā kārtība stāsies spēkā no 1.aprīļa.

Iepriekš priekšlikumus, iebildumus un komentārus SPRK saistībā ar šo noteikumu iesniedza biedrība «Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome» (LOSP), biedrība «Zemnieku saeima», biedrība «Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija», biedrība «Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera», automašīnu garāžu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība «Kauguri», Ekonomikas ministrija (EM), kā arī vairāki komersanti - AS «Sadales tīkls», AS «Augstsprieguma tīkls», SIA «Pļaviņu DM», SIA «Ošukalns», SIA «MURUS» un viena fiziska persona.

Jau ziņots, ka lauksaimnieku nevalstiskajām organizācijām dalās viedokļi par SPRK pieņemto lēmumu par sezonālo jaudu atslēgšanas risinājumu. «Zemnieku saeimas» ieskatā SPRK lēmums attiecībā uz sezonālo elektroenerģijas pieslēgumu problēmas risināšanu novērsīs tikai daļas lauksaimnieku problēmas. Savukārt LOSP pauda gandarījumu par sezonālo jaudu atslēgšanas risinājumu. LOSP ieskatā, pateicoties SPRK apstiprinātajai pieslēguma efektivitātei 7% apmērā un viena mēneša periodā, sezonāli lielu jaudu izmantojošie zemnieki un citi uzņēmēji nebūs spiesti turēt liekas pieslēguma jaudas nesezonā, kas saskaņā ar «Sadales tīkls» aprēķiniem samazinās viņu izmaksas par 3,1 miljonu eiro katru gadu. Tādējādi novērsta situācija, ka pēc deviņiem mēnešiem, piemēram, graudu kaltes īpašnieks, varētu palikt bez iespējas atjaunot nepieciešamo pieslēguma jaudu.

EM turpina meklēt risinājumus obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sloga samazināšanai, tostarp ir būtiski samazināts atbalsts TEC-1 un TEC-2 stacijām, kā arī pārbaudītas 39 koģenerācijas stacijas attiecībā uz pārkāpumiem un 21 stacijai atcelta atļauja. Tāpat norit darbs arī pie OIK diferenciācijas.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka saskaņā ar biedrības «Zemnieku saeima» iepriekš vēstīto daudziem lauksaimniekiem elektroenerģijas rēķini kopš šā gada sākuma ir palielinājušies par 40-80% jeb par 50 līdz 600 eiro mēnesī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu