Pantagriēla groteskie sapņi jeb dīvainas 16. gadsimta ilustrācijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Public Domain review

1565. gadā, divpadsmit gadus pēc rakstnieka, satīriskā romāna «Gargantija un Pantagriēls» autora Fransuā Rablē (François Rabelais, 1494-1553) nāves, parīziešu grāmatu tirgotājs un izdevējs Ričards Bretons izdeva grāmatu «Groteskie Pantagriēla sapņi» (Les songes drolatiques de Pantagruel). Plānajā izdevumā bija īss Bretona priekšvārds un 120 ilustrācijas, kurās attēloti fantastiski, dīvaini un groteski radījumi, kas līdzinās Brēgeļa un Boša gleznās redzamajiem kroplajiem tēliem. Piedāvājam nelielu ieskatu ilustrāciju autora fantāzijā.

«Lielā pazīšanās ar Fransuā Rablē iedvesmoja mani publicēt viņa pēdējo darbu,» priekšvārdā raksta Bretons. Tiesa, pētnieki uzskata, ka maz ticama ir šo ilustrāciju saistība ar pašu Rablē. Iespējams, ka tas bija asprātīgs mārketinga triks Bretona izpildījumā.

Tiesa, tas nemazina šā darba unikalitāti un kvalitāti, kas gan vislabāk būtu baudāma kopā ar Rablē romānu, kas tulkots arī latviešu valodā.

Darbu digitalizējis arhīvs «The Public Domain Review».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu