Atšķiras ekspertu viedokļi par Krievijas raķešu šaušanu Baltijas jūrā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Ekspertiem ir dažādi viedokļi par Krievijas ieceri virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā veikt raķešu šaušanas pārbaudi - to vērtē gan kā ikdienišķu procedūru, gan kā spēka demonstrēšanu.

Viceadmirālis un bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Gaidis Andrejs Zeibots komentēja, ka šādas pārbaudes ir ikdienišķa procedūra un uz to nekādā veidā reaģēt nevajadzētu.

Zeibots pastāstīja, ka, veicot rakešu šaušanas pārbaudes, valstij, kura tās veic, ir jāinformē tās valstis, kuru ekskluzīvo ekonomisko zonu šī procedūra skars. «Spēka demonstrēšana bija tādas mācības kā, piemēram, «Zapad», bet šīs - nē. Viņi mūs ir informējuši par teritoriju, kur lidos raķetes, un šādas pat aktivitātes ir tiesīga veikt jebkura valsts, arī Latvija,» sacīja Zeibots.

NBS rezerves kapteinis Mārtiņš Vērdiņš sacīja, ka šis jautājums nav tikai militārs, bet arī diplomātiski juridisks. Viņš norādīja, ka pēdējo piecu līdz sešu gadu laikā neatminas līdzīgas situācijas, tāpēc uzskata, ka šī rīcība ir vērtējama kā spēka demonstrēšana.

Kā vēstīts, Krievijas Galvenais gaisa satiksmes vadības centrs ir informējis Latviju, ka Krievijas Jūras spēki laika posmā no 4.aprīļa līdz 6.aprīlim virs Latvijas ekskluzīvās ekonomiskās zonas Baltijas jūrā plānot veikt raķešu šaušanas pārbaudi.

Pārbaudes minētajās dienās notiks no plkst.6 līdz 8. Krievijas puse aicinājusi Latviju šajā laika posmā slēgt gaisa telpu 18 kilometru augstumā raķešu šaušanai paredzētajā zonā aptuveni 40 kilometrus no Latvijas krasta līnijas.

Aizsardzības ministrija (AM) ir izsaukusi Krievijas militāro, gaisa un jūras spēku atašeju Latvijā pulkvedi Andreju Lobovu un paudusi neapmierinātību par esošo situāciju, norādot, ka neraugoties uz to, ka starptautiskie līgumi Krievijai neliedz šajā teritorijā rīkot šādas mācības, tās rīcība ir izaicinoša un drīzāk uzskatāma par spēka demonstrēšanu. Tāpat šādas mācības var apdraudēt civilo kuģu un gaisa kuģu satiksmi virs Baltijas jūras.

AM ir informējusi Krievijas militāro atašeju, ka Baltijas jūrai ir būtiska nozīme komerciālo darbību veikšanai. Noteiktas teritorijas ierobežošana vismaz 36 stundu garumā ne tikai kaitētu ekonomisko aktivitāšu veikšanai, bet arī palielinātu negadījumu risku.

Nacionālie bruņotie spēki sekos līdzi šo mācību norisei un arī turpmāk veiks pastiprinātu valsts robežu novērošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu