Jaunzēlandē liegs iebraukt citu valstu izraidītajiem Krievijas diplomātiem

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Jaunzēlande aizliegs iebraukt valstī Krievijas diplomātiem, kurus citas valstis izraidījušas saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu ar ķīmisko ieroci bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai, ceturtdien paziņojusi Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārdena.

Lielbritānija šajā uzbrukumā vaino Krieviju un izraidīja 23 Krievijas diplomātus. Maskava uz to atbildēja, izraidot 23 Lielbritānijas diplomātus.

Paužot atbalstu Londonai, ASV un citas Rietumu valstis izraidījušas vairāk nekā 100 Krievijas diplomātus.

Jaunzēlande nevienu Krievijas diplomātu nav izraidījusi. Aizstāvot valdības lēmumu, Ārdena iepriekš skaidroja, ka Krievijas vēstniecībā Jaunzēlandē nav spiegu, ko valdība varētu izraidīt.

Daudzas Rietumu valstis apgalvo, ka izraidītie diplomāti nodarbojušies ar spiegošanu.

Ārdena ceturtdien paziņoja, ka lūgs sabiedroto valstis atklāt izraidīto Krievijas diplomātu vārdus, un viņiem tiks aizliegt iebraukt Jaunzēlandē.

Jaunzēlande ar šādu soli protestēs pret Krievijas neadekvāto reakciju uz Lielbritānijā notikuši uzbrukumu, sacīja premjere.

Ar ieceļošanas aizliegumu tiks «nodrošināts, ka personas, kas pieķertas aktivitātēs, kas ir nesavienojamas ar viņu diplomātisko statusu citās valstīs, neiekļūst Jaunzēlandē», norādīja Ārdena.

Velingtonas Viktorijas universitātes profesors Roberts Ajsons norādīja, ka valdības sākotnējā reakcija tika novērtēta kā nepietiekama, tādēļ valdība tagad cenšas to labot.

Tomēr Maseja universitātes drošības analītiķis Rīss Bols, kurš agrāk strādāja Jaunzēlandes izlūkdienestā, atzinis, ka ieceļošanas aizliegums ir vairāk simbolisks žests.

Vairāki analītiķi uzskata, ka lēmums neizraidīt nevienu Krievijas diplomātu ir pirmā lielā Ārdenas kļūda starptautiskā līmenī, kopš viņa pagājušā gada oktobrī kļuva par premjerministri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu