VDK zinātniskās izpētes komisiju pamet vēsturnieks Liepiņš

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čurkste / LETA

LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas vadībai pārmetot nepieņemamu darba stilu, darbu komisijā pametis vēsturnieks Gatis Liepiņš.

Kā skaidroja Liepiņš, viņam nav pieņemams komisijas savstarpējās komunikācijas stils, kā arī lēmumu pieņemšanas process, kas nav bijis koleģiāls.

Liepiņš iesniegumu ar lūgumu par sava vārda izslēgšanu no komisijas sastāva iesniedzis VDK komisijas priekšsēdētājam Kārlim Kangeram, Latvijas Universitātes (LU) rektoram Indriķim Muižniekam un izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim (V).

Liepiņš pēdējās Saeimas vēlēšanās kandidēja no partijas «Vienotība» saraksta, taču netika ievēlēts. Šā gada februārī Ogres rajona tiesa apmierināja Ogres novada domes deputāta Jura Laizāna (S) un viņa mātes Veras Laizānes prasību pret Liepiņu par goda un cieņas aizskārumu un nolēmusi no viņa piedzīt 2000 eiro morālo kompensāciju saistībā ar vēsturnieka izteikumiem par Laizāna tēva lomu padomju laiku represijās.

LPSR Valsts drošības komitejas zinātniskās izpētes komisija ar valdības rīkojumu tika izveidota 2014.gadā, kam sekoja vairākas pārraugošo institūciju maiņas. Komisijas darbu un ar to saistīto pētniecību administrē Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), savukārt 2015.gada otrajā pusē tā ar LU noslēdza vienošanos par bijušās VDK dokumentu zinātnisko izpēti.

Speciālā starpdisciplinārā komisija Valsts drošības komitejas dokumentu izpētei tika izveidota bijušās VDK dokumentu zinātniskai (tai skaitā vēsturiskai un juridiskai) izpētei, kā arī materiālā un morālā kaitējuma izvērtēšanai, ko bijusī VDK nodarījusi Latvijai un tās iedzīvotājiem.

Komisijai savs darbs jābeidz šogad, līdz 31.maijam izskatīšanai Ministru kabinetā iesniedzot ziņojumu par izpētes rezultātiem un ieteikumiem. Satversmes aizsardzības birojs (SAB) iepriekš bija paudis šauba, vai komisija spēs noteiktā termiņā izvērtēt VDK nodarīto kaitējumu Latvijai un tās iedzīvotājiem, ņemot vērā, ka tikai pavisam nesen komisijas pētnieki saņēmuši pielaidi darbam SAB telpās ar VDK dokumentiem.

Komisijas priekšsēdētājs Kārlis Kangeris šaubas noraidījis, uzsverot, ka, neskatoties uz saspringtajiem pēdējiem mēnešiem, komisijas ziņojums būs izstrādāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu