Saeimā turpinās diskutēt par skolas gaitu sākšanas vecumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pēc starpsesiju pārtraukuma turpinās diskusijas par iedzīvotāju iniciatīvu saglabāt esošo regulējumu, kas paredz skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma.

Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) pastāstīja, ka saistībā ar šo iniciatīvu un plānotām regulējuma izmaiņām vēl ir ļoti daudz jautājumu, tādēļ deputāti turpinās spriest par šo jautājumu pēc starpsesiju pārtraukuma. Uz nākamo sarunu paredzēts aicināt Latvijas Pašvaldību savienības, Veselības ministrijas, kā arī citu institūciju pārstāvjus.

Orlovs arī piebilda, ka parlamenta sesiju pārtraukumā deputāti varētu izrunāt šo jautājumu reģionos, tiekoties ar izglītības iestāžu pārstāvjiem.

Kā ziņots, iedzīvotāju iniciatīva saglabāt esošo regulējumu, kas paredz skolas gaitu sākšanu no septiņu gadu vecuma, portālā «Manabalss.lv» savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu.

Savukārt Ministru kabineta komiteja šonedēļ piekrita izskatīšanai valdībā nodot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātos grozījumus likumos, kas tostarp paredz noteikt, ka skolas gaitas sākamas no sešu gadu vecuma.

Reformas ieviešanu paredzēts sākt 2019.gada 1.septembrī. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) skaidroja, ka patlaban panākts kompromiss par to, ka sešgadnieki pirmajā klasē varēs sākt iet kā skolā, tā arī bērnudārzā, tādējādi atsakoties no sākotnējā priekšlikuma ieviest pārejas periodu.

Pirmsskolas izglītības iestādei, lai īstenotu arī pamatizglītības programmas daļu (1.klasi), ir jāsaņem licence un pēc diviem gadiem jāiegūst akreditācija pamatizglītības programmas īstenošanai. Jāparedz nosacījumi, kas jāizpilda, lai pirmsskolas izglītības iestādi atzītu par atbilstošu pamatizglītības daļas (1.klases) īstenošanai un tā saņemtu akreditāciju.

Likumprojektos par grozījumiem Vispārējās izglītības likumā, kā arī Izglītības likumā noteikti kritēriji, kādos gadījumos bērnam skolas gaitas būtu jāsāk sešos gados.

Ministru kabinetā likumprojektus plānots izskatīt pēc Lieldienām - 3.aprīlī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu