Kims Čenuns devies pirmajā ārzemju braucienā uz Ķīnu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns devies savā pirmajā ārzemju braucienā kopš valsts vadības pārņemšanas un tā laikā ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu, trešdien apstiprināja Ķīnas un Ziemeļkorejas valsts mediji.

(Papildināta ziņa.)

Kims arī paziņoja, ka viņš ir «uzticīgs denuklearizācijai» Korejas pussalā un ir gatavs sarīkot samitus ar Dienvidkoreju un ASV.

Līdz šim slepenībā turētā Ķīnas apmeklējuma laikā Kims pieredzēja greznu uzņemšanu. Tas notika pēc tam, kad abu valstu attiecības bija pasliktinājis Pekinas atbalsts ANO sankcijām pret Phenjanu.

Kims nebija ticies ar Sji, kopš viņš pārņēma Ziemeļkorejas vadību pēc sava tēva Kima Čenira nāves 2011.gadā.

Kims pateica Sji, ka ir gatavs samitam ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu, kā arī ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, vēstīja Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra «Sjiņhua».

Foto: Reuters/Scanpix

«Korejas pussalas denuklearizācijas jautājums var tikt atrisināts, ja Dienvidkoreja un ASV reaģēs uz mūsu centieniem ar labu gribu, radīs miera un stabilitātes gaisotni, veicot progresīvus un sinhronus pasākumus miera realizācijai,» teica Kims.

Ķīna atzinīgi vērtē Ziemeļkorejas īstenotos «svarīgos centienus», sacījis Sji.

Vizītes laikā Kims izteicis ielūgumu Sji «ērtā laikā» apmeklēt Phenjanu un Ķīnas līderis ielūgumu pieņēmis, vēsta Ziemeļkorejas aģentūra KCNA.

«Neoficiālās vizītes» gaitā, kas ilgusi no svētdienas līdz trešdienai, Kims Čenuns un viņa dzīvesbiedre Ļi Soldžu Pekinā Tautas sapulču namā piedalījušies banketā kopā ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu un viņa laulāto draudzeni Penu Lijuaņu, vēsta «Sjiņhua».

Savukārt Baltais nams paziņoja, ka Ziemeļkorejas līdera vizīte Ķīnā ir pierādījums tam, ka ASV «maksimāla spiediena kampaņa rada piemērotu atmosfēru sarunām ar Ziemeļkoreju».

Pekina informējusi Balto namu par neoficiālo vizīti un nodevusi Sji personīgu vēstījumu ASV prezidentam Donaldam Trampam, paziņoja Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe apliecināja, ka viņa valsts vēlas dzirdēt Ķīnas «detalizētu izklāstu» par sarunām.

«Man šķiet, ka mēs esam situācijā, kurā Ziemeļkoreja, kā tas ir ticis pateikts, vēlas runāt,» Abe sacīja parlamenta komisijai.

Tas, ka Pekinā no Ziemeļkorejas ieradies specvilciens, turklāt Ķīnas galvaspilsētā bija novērojama lielu autokolonnu pārvietošanās, jau pirmdien raisīja baumas, ka Pekinā vizītē uzturas Kims Čenuns.

Dienvidkoreja februārī pēc sarunām ar Kimu Phenjanā paziņoja, ka viņš apsvērtu atteikšanos no kodolieročiem apmaiņā pret ASV drošības garantijām.

Analītiķi uzskata, ka Sji gribēja tikties ar Kimu, lai nodrošinātu, ka Ziemeļkoreja maijā gaidāmā samitā ar ASV nenoslēgs vienošanos, kas kaitētu Ķīnas interesēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu