Drošības iestādēm būs jāpārbauda «KVV Liepājas metalurgs» velmēšanas iekārtu izsoles uzvarētāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Drošības iestādēm būs jāpārbauda maksātnespējīgās AS «KVV Liepājas metalurgs» velmēšanas iekārtu izsoles uzvarētāju, Austrijas uzņēmumu «Smart Stahl GmbH», Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» norādīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

Ministrs pauda, ka «KVV Liepājas metalurgs» velmēšanas iekārtu pircējs tiks pārbaudīts, tiklīdz ieskaitīs naudu, paužot reālu gatavību iegādāties iekārtas. «[..] mēs šoreiz nerunājam par metalurģijas uzņēmumu, mēs runājam par vienu daļu, kas ir metalurģijas uzņēmuma pēcapstrāde, un šinī gadījumā, tas nav subjekts, kas tiktu no valsts puses pārbaudīts. Protams, drošības iestādēm ir jāpārbauda investori un, ja viņi atrodas sankcionēto uzņēmumu sarakstos vai ir kādi citi riski valsts drošībai, protams, tas tiks pārbaudīts,» sacīja Ašeradens.

Arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) raidījumam stāstīja, ka šī ir pārdošana pa daļām un pauda šaubas, vai uzņēmums patiešām atsāks strādāt, kā esot norādījis izsoles uzvarētājs. «Nešķiet, ka šis varētu novest pie kaut kāda ilgtermiņa apdraudējuma, bet jebkurā gadījumā uzmanība tam tiks pievērsta,» pauda Ministru prezidents.

Savukārt bijušais «KVV Liepājas metalurgs» administrators un izsoles rīkotājs Guntars Koris raidījumam atzina, ka pretendenti netika pārbaudīti. «Nē, to es neesmu pārbaudījis un man nav arī tāda pienākuma. Neprasa to likums,» viņš sacīja.

LETA jau ziņoja, ka Austrijas uzņēmums «Smart Stahl GmbH» 20.martā uzvarēja izsolē ar piedāvāto cenu 1,57 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) jeb 1,9 miljoni eiro ar PVN. Izsolē piedalījās trīs pretendenti - bez Austrijas uzņēmuma vēl arī Latvijas uzņēmumi SIA «Tolmets» un SIA «FeLM». Uzņēmumam par iegādāto mantu ir jānorēķinās līdz 31.martam.

LNT ziņas iepriekš vēstīja, ka «KVV Liepājas metalurgs» velmētavas iekārtas, iespējams, iegādājies Volgogradas metalurģijas kombināta «Sarkanais oktobris» īpašnieks, Krievijas miljardieris Dmitrijs Gerasimenko.

Kā liecina raidījuma rīcībā esošā informācija, tad Gerasimenko esot patiesais labuma guvējs Kiprā reģistrētajai pastkastītes kompānijai «Segoa Ventures Limited», kurai pieder pērn aprīlī dibināts uzņēmums no Austrijas «Smart Stahl», kas nupat uzvarēja «KVV Liepāja metalurga» velmētavas iekārtu izsolē.

Saskaņā ar Krievijas mediju ziņoto, Gerasimenko Krievijā tika turēts aizdomās par liela apjoma kredīta zādzību no bankas. Viņš tika izsludināts starptautiskā meklēšanā un 2016.gada beigās aizturēts Kiprā. Kā ziņo mediji, šajā valstī viņš atradās arī vēl šā gada sākumā un attālināti turpināja kontrolēt rūpnīcas darbu Krievijā. Šobrīd gan viņam apsūdzības zādzībā vairs nav, bet viņam rosināta lieta par pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un apzinātu uzņēmuma novešanu līdz bankrotam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu