Krāšņa vārdu apmaiņa Rīgas domē: opozīcijai draud ētikas pārkāpuma lieta

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lemjot par Rīgas pašvaldības šī gada budžeta grozījumiem, opozīcija ar valdošo partiju pārstāvjiem vairākas reizes iesaistījās asās vārdu apmaiņās, par vienu no opozīcijas komentāriem pašvaldības vadītājam Nilam Ušakovam (S) pat solot vērsties Ētikas komisijā.

Opozīcijas deputāte Juta Strīķe (JKP) sēdē atgādināja Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) solījumu ņemt vērā opozīcijas deputātu priekšlikumus, kas, viņasprāt, nav noticis. «Es jau trešo reizi mēģinu panākt finansējumu, lai nodrošinātu dzīves vietu ģimenēm, kurām ir bērni ar invaliditāti, kāpēc man tas neizdodas, Amerika kungs? «Saskaņa» Mājokļu un vides komiteju sauc par «bomžu komiteju», tātad visiem, kam vajag mājas, ir bomži,» izteicās Strīķe.

Šāds komentārs neatstāja vienaldzīgus «Saskaņas» pārstāvjus un Ušakovs solīja vērsties Ētikas komisijā, lai tā izvērtē Strīķes izteikumu.

Strīķes partijas biedrs Jānis Bordāns (JKP) pauda viedokli, ka Rīgā jau sen ir nostabilizējies «vienas vai divu ģimeņu uzņēmums». «Viņi apspriež, kā rīkoties ar pilsētas budžetu mājās, un mēs esam tikai statisti, kuriem formāli par kaut ko ir jābalso,» teica deputāts.

Savukārt partijas «Latvijas Attīstībai» deputāts Ansis Ansbergs notiekošo sēdi nosauca par farsu. Viņš atgādināja, ka partija jau decembrī noraidīja pašvaldības šī gada budžetu. Viņaprāt, tas ir necaurskatāms, bet tagad «atļaujamies palielināt deficītu uz nesaprotamu lietu rēķina». «Šādu budžetu atbalstīt nedrīkst,» pauda Ansbergs.

Savukārt deputāts Juris Pūce (LA) izteicās, ka viss pašvaldības budžets ir fikcija. Viņš skaidroja, ka ir pievienots grozījumu paskaidrojuma raksts, taču tas esot tehnisks un trūkstot budžeta ekonomiskā pamatojuma paskaidrojuma raksta. «Tātad departaments nekādu iespaidu, kurus varētu atstāt grozījumi uz pilsētas ekonomiku, neredz, bet ikviens ekonomists saprastu, ka tas ir neiespējami. Šie grozījumi nav grozījumi, tāpat kā budžets nav budžets, jo šis viss ir fikcija. Nav nozīmes ne komitejām, ne balsojumam, nekam, jo mums nav nekāds līdzekļu pārpalikums un mēs visu laiku dzīvojam uz parāda,» kritiku neslēpa Pūce.

Arī viņa partijas pārstāvis Mārtiņš Bondars apgalvoja, ka «Rīgai finanšu plāna nav». «Mēs tiešām šodien piedalāmies fikcijā, lai Rīga varētu iesniegt atskaites valstij. Paskaidrojuma rakstā tiek minēti trīs monitori, četri krēsli, pieci galdi - apskaužama detalizācija. Tas viss ir absurds,» teica Bondars, atgādinot par nodibinājumam «Riga.lv» piešķirto finansējumu, kas, viņaprāt, darīts «pilnīgi bez jebkāda paskaidrojuma». «Jūs gribat iemērkt savas rokas tajā miljarda podā un raust un raust. Pietiks vienreiz tēlot, ka šis viss ir normāli,» kritizēja politiķis.

«Bērnudārziem naudas nav, ielu apgaismojumam naudas nav, brūkošiem tiltiem naudas nav, bet ir nauda PR pakalpojumiem. Tas ir kā visu laiku nemazgāties, bet ik pa brīdim iepūst «Chanel» smaržas un tēlot, cik skaisti smaržo,» izteicās deputāts Vilnis Ķirsis (V).

Tribīnē kāpa arī koalīcijas deputāti. Piemēram, Vadims Faļkovs (S) teica, ka ir «dīvaini klausīties visu to, kas šodien ir dzirdēts.» «Sākumā jūs pārmetāt, ka koalīcija nerunā, kad runājam, tad sakāt «Tu labāk paklusē«. Ko tad Jūs gribat? Ķirsis teica, ka Rīgai būs jākonkurē ar Lietuvu un Viļņu, bet tas notiks tāpēc, ka viņa pārstāvētā partija liegs iespēju iegūt izglītību dzimtajā valodā, kas kaimiņvalstīs iespējams ir. Tagad cilvēki plāno braukt dzīvot tur un tas būs zaudējums, kuru jūs nekad neizlabosiet,» teica Faļkovs.

"Saskaņas" deputāts Mihails Kameņeckis pauda viedokli, ka "dažiem deputātiem šķiet, ja viņi stāv tribīnē, tad viņi automātiski ir gudri. "Jūs teicāt, ka ir labi, ja bērns 100 reizes dienā prasa "kāpēc". Es tam piekrītu, bet ir slikti, ja bērns prasa 100 reizes vienu un to pašu jautājumu. Dažiem deputātiem no opozīcijas gribas teikt - ja viņiem šķiet, ka visiem ar viņiem ir jārunā un jādiskutē, tad atļaušos citēt Puškinu - "nediskutē ar muļķi"," sacīja deputāts.

Savukārt deputāts Vitālijs Dubovs (S) aicināja opozīciju «apsēsties pie viena galda un sākt konstruktīvi strādāt.» «Es domē esmu jauns deputāts un par to liels paldies vēlētājiem, kuri ir vienkārši Latgales priekšpilsētas iedzīvotāji, kuri noticēja, ka paši var mainīt savu dzīvi. Tie ir sportisti, armijas pārstāvji un citi iedzīvotāji, kuri tic, ka neatkarīgi no tautības un ādas krāsas var sēdēt pie viena galda ar visiem un strādāt visu labā. Pagaidām es redzu tikai naidu un vēlmi atriebties, laiks apstāties,» mudināja Dubovs.

Deputāte Regīna Ločmele-Ļuņova (S) atbildēja uz daudzu kolēģu jautājumiem un pastāstīja par portālu «Riga.lv». Viņas rīcībā ir informācija, ka portālu katru mēnesi lasa 240 000 iedzīvotāju, no kuriem 88% ir rīdzinieki. «Tas ir vispopulārākais vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem, kas ir visgrūtāk sasniedzamā auditorija. Vispopulārākie raksti ir ziņas un paskaidrojošie materiāli, piemēram, par bērnu pabalstiem, atvieglojumiem nekustamā īpašuma nodoklim un citi,» zināja teikt deputāte.

Viņa arī skaidroja, ka tikai divām pilsētām Latvijā budžeta deficīts ir mazāks nekā Rīgai, kā arī neslēpa aizvainojumu, kurš radies, klausoties vairākos opozīcijas izteikumos. «Manai ģimenei būtu jums daudz ko teikt, jo jūs aizvainojat viņu sievu un mammu. Žēl tikai, ka jūs neapzināties, ka paši esat zagļi - laika zagļi,» pauda deputāte.

Sēdes laikā opozīcija ar valdošo partiju pārstāvjiem vairākas reizes iesaistījās asās vārdu apmaiņās par domes darba organizēšanu, opozīcijas ierobežošanu un citiem pēdējā laika notikumiem. Opozīcija kritizēja priekšsēdētāju, draudot panākt viņa atlaišanu un solot destruktīvu darbu, kā arī bieži paužot, ka mērs «pats nesaprotot kā vadīt sēdes, jo nav iedziļinājies jaunajos grozījumos un tos neizprot.»

Kā ziņots, pēc teju septiņu stundu garas sēdes, opozīcijai balsojot pret, otrdien pieņemti Rīgas pašvaldības šī gada budžeta grozījumi, pilsētas izdevumus palielinot par 42,38 miljoniem eiro. Kā skaidroja Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse, lielāko izdevumu palielinājumu - 36,28 miljonus eiro - veido pērn nerealizēto projektu pārcelšana uz šo gadu.

Pašvaldības ienākumi šogad būs par 1,79 miljoniem eiro lielāki nekā plānots sākotnēji. Pieaugumu veido 1,66 miljoni eiro pamatbudžeta ieņēmumu un 125 800 eiro speciālā budžeta ieņēmumu. Līdz ar to pašvaldības ieņēmumi šogad sasniegs 908,41 miljonus eiro.

Izdevumi palielināti no 954,97 līdz 997,72 miljoniem eiro. Rezultātā pašvaldības budžeta deficīts paredzēts 89,31 miljonu eiro, lai gan sākotnēji tas tika plānots 48,34 miljonu eiro apmērā. Tādējādi budžeta deficīts šogad formāli pieaugs par 40,96 miljoniem eiro.

Tāpat departamenta vadītāja stāstīja, ka fiksētais pašvaldības pamatbudžeta līdzekļu atlikums ir 111,14 miljoni eiro. Līdz ar to paredzamais budžeta atlikums šī gada beigās varētu būt nedaudz vairāk nekā 54 miljoni eiro.

Pēc viņas teiktā, no jauna nepieciešami līdzekļi dažādu projektu īstenošanai kopumā ir 4,72 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu