«Varējām tikai noskatīties.» Vecāki Kemerovas traģēdijā zaudējuši trīs meitas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Svētdien tirdzniecības centrā Krievijas pilsētā Kemerovā notika traģisks ugunsgrēks, kurā dzīvību zaudēja 64 cilvēki. Ugunsnelaime sākās ceturtajā stāvā netālu no kinozāles, kur tobrīd tika izrādīta multfilma par Šerloku Holmsu. Zālē atradās daudzi bērni. Aleksandrs un Olga Ļillevjaļi traģēdijā zaudēja visas trīs meitas. Dvīnēm bija 11 gadi, bet pastarītei - tikai pieci, vecāki stāsta intervijā portālam «Meduza».

Aleksandrs stāsta, ka svētdien esot aizvedis meitas uz kinoteātri tirdzniecības centra «Zimņaja višņa» ceturtajā stāvā, katrai nopircis pa biļetei un popkorna turzai. Pats devies lejā uz pirmo stāvu - pagaidīt, kad filma beigsies.

Seanss sākās plkst. 14:40. Pēc pusotras stundas viena no meitām Aleksandram piezvanīja un stāstīja, ka zālē esot dūmi, taču meitenes no zāles nevarot izkļūt, jo durvis esot aizslēgtas.

Vecāki steidzās palīgā, bet tobrīd augšējā stāvā jau bija biezi dūmi.

Foto: AFP/Scanpix

«Es skrēju pa trepēm, un kāds man rokā iespieda slapju lupatu, ar ko aizsedzu degunu,» stāsta tēvs. Nonācis ceturtajā stāvā, viņš izsita logu. Taču dūmu dēļ vīrietis bija tuvu ģībonim.

«Meita man visu laiku zvanīja,» viņš saka. «Es klausulē kliedzu, lai viņa mēģina tikt laukā no zāles, bet neko nevarēju izdarīt - visur priekšā bija liesmas.»

Viņš noskrēja lejā un izgāja uz ielas, kur satika pirmo glābēju brigādi. «Es viņiem teicu, ka ceturtajā stāvā bērni iesprostoti piedūmotā zālē un viņus vajag izvest laukā, viņi vēl ir dzīvi. Glābēji tam piekrita, bet veselas trīs minūtes, b***, trīs minūtes lika virsū maskas! Un tikai pēc tam iegāja ēkā,» par notikušo stāsta Aleksandrs. Glābēji sākumā esot sekojuši viņam uz augšējo stāvu, bet tad kāds cits cilvēks ziņojis par liesmām uz centrālajām kāpnēm un ugunsdzēsēji mainīja virzienu.

«Teicu, lai dod man masku, es pats viņas izvilkšu no turienes. Bet viņi atbild - nav atļauts, visam jānotiek pēc noteiktās kārtības. Manas meitas palika sadegt tās nolādētās kārtības dēļ.»
Foto: Sputnik/Scanpix

Aleksandra sieva Olga stāsta, ka viņi sešas stundas esot gaidījuši tirdzniecības centra ārpusē. Policija viņus neesot laidusi ēkā, nekas arī neesot ticis paskaidrots.

«Virs ēkas jumta cēlās dūmi. Mūsu bērni dega, bet mēs varējām tikai noskatīties,» teica māte.

Par bezvēsts pazudušiem pēc Kemerovas ugunsgrēka joprojām tiek uzskatīti 38 cilvēki, tai skaitā vairāk nekā 20 bērni, liecina oficiālā informācija. Savukārt izmeklēšanas komisija saņēmuši radinieku iesniegumus par 67 pazudušiem cilvēkiem.

Foto: TASS/Scanpix

Kemerovā otrdien vairāki tūkstoši cilvēku izgājuši demonstrācijās, pieprasot vietējām amatpersonām uzņemties atbildību par notikušo.

Līdz šim saistībā ar notikušo aizturēti pieci cilvēki.

To vidū ir ēkas pārvaldītāju uzņēmuma tehniskais direktors un telpu nomnieks vietā, kur ugunsgrēks iesākās, kā arī divi darbinieki uzņēmumā, kas uzstādīja un apkalpoja ugunsdrošības signalizācijas sistēmu.

Kemerovas politiķis Antons Gorelkins sociālajā tīklā «Facebook» raksta, ka «avārijas izejas bija slēgtas, pārvēršot kompleksu par slazdu». «Nebija nekādas organizētas evakuācijas,» viņš norāda, piebilstot, ka tirdzniecības centrā izvietotais ugunsdzēsības aparāts neesot darbojies.

Novērošanas kameru videoierakstā redzams, ka ugunsgrēks, visticamāk, izcēlās bērniem paredzētajā batutu zālē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu