Tusks: ES un Turcijas sarunās «konkrētus risinājumus» panākt nav izdevies

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CLODAGH KILCOYNE / REUTERS

Eiropas Savienības (ES) līderu sarunās Bulgārijā ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu konkrētus risinājumus vai kompromisus panākt nav izdevies, pirmdien paziņoja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Papildināta visa ziņa

Sarunās Varnā piedalījās Tusks, Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers un ES prezidējošās valsts Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs.

Tusks pavēstīja, ka sarunās kritizējis ES pilsoņu apcietināšanu Turcijā, Turcijas īstenoto pretlikumīgo blokādi, liedzot Kiprai veikt dabasgāzes resursu izpēti, kā arī pauda bažas par Ankaras militāro intervenci Sīrijā.

Tikšanās laikā runāts arī par Turcijas centieniem iestāties ES un par migrāciju.

«Attiecībā uz konkrētiem risinājumiem mēs šodien nepanācām konkrētu kompromisu, bet es joprojām ceru, ka tas būs iespējams nākotnē. (..) Tikai progress šajos jautājumos ļaus mums uzlabot ES un Turcijas attiecības, tostarp iestāšanās procesu,» viņš paziņoja preses konferencē.

Tusks norādīja, ka attiecību uzlabošana starp ES un Ankaru ir atkarīga no likuma varas un preses brīvības stāvokļa Turcijā, kā arī no Turcijas iesaistes konfliktā Sīrijā.

Viņš arī sacīja, ka nepieciešams atklāts un godīgs dialogs, piebilstot, ka abām pusēm ir daudz kopīgu interešu, bet arī daudz problēmu, kas jāatrisina.

«Mūsu tikšanās šodien demonstrēja: lai gan mūsu attiecības piedzīvo grūtus laikus, jomās, kurās mēs sadarbojamies, mēs sadarbojamies labi,» sacīja Tusks. «Mēs apliecinām mūsu gatavību turpināt dialogu (..) un strādāt kopā esošo problēmu pārvarēšanai,» piebilda Tusks.

Erdoans preses konferencē pauda lielāku optimismu.

«Mēs ceram, ka esam aiz muguras atstājuši ļoti sarežģītu periodu Turcijas - ES attiecībās,» viņš paziņoja žurnālistiem.

«Mēs negribam nekādu novirzīšanos vai nepamatotu kritiku par tādiem sensitīviem jautājumiem kā cīņa pret terorismu. Mēs gaidām spēcīgu atbalstu,» brīdināja Turcijas prezidents.

Junkers atzina, ka samits raisījis «divējādas sajūtas», tomēr tā bijusi «laba tikšanās (..) ka mēs spējām runāt vaļsirdīgi un atklāti».

Runājot par Turcijas centieniem iestāties ES, Junkers sacīja, ka vēlētos, lai Turcija kļūst ES stratēģisko partneri, bet Erdogans brīdināja, ka Turcijas ignorēšana ES paplašināšanās procesā būtu liela kļūda.

Pirms tikšanās Erdogans sacīja, ka Turcijas turpinājusi ceļu uz pievienošanos ES, neskatoties uz visiem šķēršļiem, kas likti tās ceļā, un arī pašreiz pievienošanās blokam ir Turcijas stratēģiskais mērķis.

Runājot par migrāciju, Tusks sacīja, ka ES ir apņēmusies turpināt atbalstīt Sīrijas bēgļus Turcijā. Arī Junkers sacīja, ka ES turēs savu solījumu un piešķirs Turcijai vēl trīs miljardus eiro palīdzībai Sīrijas bēgļiem.

ES prezidējošās valsts Bulgārijas premjerministrs Boiko Borisovs pirms tikšanās sacīja, ka labas attiecības ar Turciju ir būtiskas migrācijas plūsmas kontrolēšanai.

Runājot par Turcijas cīņu pret terorismu, Erdogans sacīja, ka Turcija gaida no ES atbalstu šajā uzdevumā, nevis kritiku. Tusks savukārt sacīja, ka gan ES, gan Turcija vēlas paplašināt sadarbību, kas attiecas uz cīņu ar ārvalstu teroristiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu