Latvijas un Rietumvalstu rīcība - signāls Krievijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas un daudzu pārējo Rietumvalstu rīcība, izraidot diplomātus, ir signāls Krievijai, ka tā nedrīkst izmantot ķīmiskos ieročus, kā tas, visticamāk, tika darīts Lielbritānijā, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks Māris Andžāns.

Andžāns prognozēja, ka šādi soļi būtiski neietekmēs Krievijas uzvedību, skaidrojot, ka efektīvākas varētu būt stingrākas ekonomiskās sankcijas. Taču šāds solis netiek sperts vairāku Rietumvalstu ekonomisko interešu Krievijā dēļ.

Andžāns norādīja, ka Latvijas solis ar viena diplomāta izraidīšanu īpaši neietekmēs abu valstu attiecības, kas jau pašlaik nav sevišķi labas. Tāpat jāņem vērā, ka mūsu valsts diplomāta izraidīšanu veic kopā ar līdzīgiem soļiem no daudzām citām Rietumvalstīm.

Eksperts skaidroja, ka sagaidāms, ka Krievija šādā situācijā izraidīs tāda paša vai augstāka ranga diplomātu - Latvijas vēstniecības otro vai pirmo sekretāru. Lūgts vērtēt, kāpēc citas valstis ir izraidījušas lielāku skaitu diplomātu, pētnieks norādīja, ka svarīgāka ir simboliskā nozīme piedalīties šajā procesā kopā ar sabiedrotajiem, ne tik daudz izraidīto personu skaists.

Andžāns akcentēja, ka Latvijas viennozīmīgi šajā jautājumā rīkojas pareizi un ka šāda pieeja ir konsekventa ar to, ka vienmēr esam prasījuši stingrākas nostājas ieņemšanu attiecībā pret Krieviju.

Eksperts skaidroja, ka šī situācija iezīmē tālāku konfrontāciju starp Rietumiem un Krieviju, kura spers atbildes soļus un arī izraidīs attiecīgo valstu pārstāvjus. Līdz ar to saruks diplomātijai pieejamais koridors, kas ierobežos dialoga iespējas, pauda Andžāns. Taujāts, kādas sekas tas var izraisīt, pētnieks norādīja, ka tas būs atkarīgs no Krievijas tālākās rīcības.

Kā ziņots, Amerikas Savienotās Valstis (ASV), 14 Eiropas Savienības (ES) valstis, tostarp Latvija, kā arī Kanāda un Ukraina saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušam dubultaģentam Sergejam Skripaļam pirmdien paziņoja, ka izraida Krievijas diplomātus. ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts.

ES un ASV ir vienisprātis, ka uzbrukumu Skripaļam Lielbritānijā, visticamāk, sarīkojusi Krievijas valsts.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pirmdien paziņoja, ka Latvija izraida Krievijas vēstniecības otro sekretāru un melnajā sarakstā iekļauj Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāju Latvijā, bet minēto personu vārdus neatklāja.

Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs žurnālistiem pastāstīja, ka vēstniecība ir saņēmusi informāciju, ka aicinājumu atstāt valsti saņems Krievijas lidsabiedrības «Aeroflot» pārstāvis Latvijā. «Aeroflot» Latvijā pārstāvniecības vadītājs Latvijā ir Sergejs Sokoļņikovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu