Latvija izraida Krievijas vēstniecības 2. sekretāru

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Sakarā ar Vīnes konvencijas par diplomātiskajām attiecībām pārkāpumiem, solidarizējoties ar Lielbritāniju un sadarbībā ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, Latvija izraida Krievijas vēstniecības 2. sekretāru un melnajā sarakstā iekļauj Krievijas kompānijas pārstāvniecības vadītāju Latvijā, pavēstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

(papildināts viss teksts)

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs žurnālistiem stāstīja, ka lēmums par izraidīšanu pieņemts, jo Krievijas vēstniecības 2. sekretāra darbībā tikuši novēroti Vīnes konvencijas pārkāpumi, kā arī pamatojoties uz drošības dienestu sniegto informāciju. Krievijas vēstniecības darbiniekam Latvija būs jāatstāj septiņu dienu laikā.

Savukārt iekšlietu ministrs Rihards Kozolovskis pieņēmis lēmumu par kādas personas, kas strādājusi Krievijas kompānijas pārstāvniecībā, iekļaušanu tā dēvētajā melnajā sarakstā. Latvijas ārlietu ministrs neatklāja abu personu vārdus, vien norādīja, ka melnajā sarakstā iekļautais nodarbojies ar darbībām, kuras klasificējamas kā informācijas vākšana.

Aģentūra LETA tikmēr vēsta, ka Krievijas vēstnieks Jevgeņijs Lukjanovs žurnālistiem otrdien pastāstīja: vēstniecība ir saņēmusi informāciju, ka aicinājumu atstāt valsti saņems Krievijas lidsabiedrības «Aeroflot» pārstāvis Latvijā.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, «Aeroflot» Latvijā pārstāvniecības vadītājs Latvijā ir Sergejs Sokoļņikovs. No Latvijas izraidāmā Krievijas vēstniecības darbinieka vārdu Lukjanovs neatklāja, bet apgalvoja, ka viņš iestādē esot nostrādājis mazāk nekā gadu.

Vaicāts par iespējamiem Krievijas atbildes soļiem, Rinkēvičs atzina, ka Maskavai ir tiesības rīkoties, taču šis jautājums ir adresējams kaimiņvalsts Ārlietu ministrijai.

Rinkēvičs vēl uzsvēra, ka Latvijas rīcībā ir informācija no Lielbritānijas, kas ļauj secināt, ka Krievijas līdzdarbība dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanā ir ar ļoti augstu ticamības pakāpi. Ministrs arī pauda, ka šobrīd vēl 13 ES dalībvalstis ir lēmušas par saviem pasākumiem, solidarizējoties ar Lielbritāniju, un Krievijai ir jāatsakās no vēlmes izaicināt ES un NATO valstis.

TVNET jau vēstīja, ka Latvijas specdienesti savos publiski pieejamos pārskatos regulāri minējuši, ka lielāko apdraudējumu Latvijas interesēm rada Krievijas izlūkošanas un drošības dienestu aktīvā darbība, savukārt citu valstu specdienestu aktivitātes vērtējamas kā mērenas un būtisku apdraudējumu Latvijas interesēm nerada.

Lielbritānijas un Krievijas attiecības nopietni saasinājušās saistībā ar Lielbritānijas pilsētā Solsberi 4.martā notikušo Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšanu ar nervus paralizējošu vielu. Lielbritānija apsūdz Kremli, ka tas Lielbritānijas teritorijā īstenojis slepkavības mēģinājumu, izmantojot aizliegtus ķīmiskos ieročus.

Lielbritānija šomēnes izraidīja 23 Krievijas diplomātus. Krievija spērusi atbildes soļus, arī izraidot 23 britu diplomātus un apturot Britu padomes darbību Krievijā. Latvija izteikusi piedāvājumu Lielbritānijas valdībai par to, ka varētu nodrošināt Britu padomes darbu mūsu valstī. Rinkēvičs pastāstīja, ka Lielbritānija šo piedāvājumu izvērtē un, ja Londonai būs interese, tiks sāktas detalizētas sarunas. «Esam gatavi runāt par detaļām, ja lēmums būs pozitīvs. Tas ir politiskas solidaritātes žests,» sacīja Rinkēvičs.

Savukārt ASV saistībā ar uzbrukumu Skripaļam izraidīs 60 krievu spiegus.

Kā pavēstīja augsta ranga administrācijas amatpersonas, septiņu dienu laikā 48 «zināmiem izlūkošanas virsniekiem» Krievijas konsulātā Sietlā un 12 Krievijas misijā ANO jāpamet ASV. Vācija un Polija katra izraidīs pa četriem Krievijas diplomātiem. Kopumā Krievijas diplomātus izraidīs 14 ES valstis. Par 13 krievu diplomātu izraidīšanu paziņojis arī Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu