Sievietēm nav tādu «tabu» profesiju: ekstravagantā Nikija par savu arodu - metināšanu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nikijas privātais arhīvs

Nikija Spaliņa ir ļoti ekspresīva jauniete, kuras sociālo tīklu profilā būs redzama ne viena vien fotogrāfija no dažādām interesantām fotosesijām. Viņa ir piedalījusies vairākos televīzijas projektos, filmējusies mūzikas videoklipos un uz savas ādas izmēģinājusi dažnedažādākās nodarbošanās, tostarp metināšanu. Viņa nebūt nav vienīgā daiļā dzimuma pārstāve, kura nodarbojas ar šādu šķietami vīrišķīgu profesiju, tomēr, kā atklāj pati šā stāsta varone, dāmām šis arods padodas krietni labāk!

TVNET: Tu esi visnotaļ ekstravaganta personība - pastāsti, kas tev patīk un ar ko tu nodarbojies!

Nikija Spaliņa: Nodarbojos ar visu, kas pašai šķiet interesanti. Ja rodas iespēja izmēģināt ko jaunu, kas šķiet interesanti, tad parasti to izmantoju. Sevišķi patīk piedalīties fotosesijās, doties pie dabas, apmeklēt metālmūzikas koncertus.

Kā nolēmi pievērsties metināšanai?

Pavisam nejauši. Biju darba meklējumos un tikmēr izmantoju Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) piedāvātos pakalpojumus. Tā nu reiz saņēmu piedāvājumu iemēģināt roku trīs profesijās - apdares darbos, autoatslēdznieka amatā un TIG (volframa inertās gāzes) metināšanā. Pēc sešu nedēļu kursiem nonācu pie slēdziena, ka patīk visas trīs profesijas, bet sevišķi iepaticies metināt, tādēļ nolēmu izmantot arī otro NVA piedāvājumu - apgūt šo profesiju pilnībā.

Un kā cilvēki reaģē, uzzinot tavu nodarbošanos?

Šobrīd gan ar to nenodarbojos, bet, kad cilvēki uzzina, ka protu metināt, reakcijas mēdz būt divu veidu. Daļa to nekā īpaši neuztver, un daļa iepleš acis pārsteigumā.

Ko tu atbildi tiem, kuri pārsteigumā iepleš acis?

Saku, ka nesaprotu, par ko tāds izbrīns. Profesija kā profesija. Darbs kā darbs. Tikpat labi varētu brīnīties, kad kāds pasaka, ka prot krāsot žogus vai programmēt.

Vai uzskati, ka sievietēm ir kāda tabu profesija?

Nē.

Pastāsti, ko līdz šim esi radījusi!

Vispirms uzmetināju lapseni. Tas gan vēl bija pašā sākumā, kad īsti nebija nojausmas, ko daru. Man vienkārši vajadzēja kaut ko talantu konkursam, un nekas labāks nenāca prātā. Uz Ziemassvētkiem uzmetināju dažas «apsveikuma kartītes» no nerūsējošā tērauda. Pēc tam kādu laiciņu strādāju rūpnīcā, kur metināju konteinerus.

Kā pagāja tava darba diena rūpnīcā?

Aizgāju uz darbu, saņēmu uzdevumu un ķēros klāt. Parasti uzdevums uz visu dienu bija viens, bet dažādās dienās tie atšķīrās.

Kādas īpašības nepieciešamas, lai darbotos šādā sfērā?

Lai nodarbotos ar metināšanu, jābūt spējīgam koncentrēties. Ja nodarbojas ar TIG metināšanu, jābūt arī pacietīgam, jo process ir lēns - to nav iespējams pabeigt ātrāk, saglabājot kvalitāti.

Vai ar metināšanu var nopelnīt iztiku?

Pelnīt iztiku ar metināšanu var, un pat ļoti labu, ja proti metināt vajadzīgos materiālus.

Tu šobrīd dzīvo Maltā. Kā nolēmi pārcelties uz dzīvi tur?

Man apnika visu gadu salt, tādēļ pārvācos uz valsti, kur ziema līdzinās Latvijas vasarai un vasara ir tiešām karsta. Esmu ļoti apmierināta ar savu lēmumu, man te tiešām ļoti patīk.

Ja ikdienā nenodarbojies ar metināšanu, tad kā pelni iztiku?

Šobrīd strādāju biroja darbu. Veidoju un laboju piedāvājumus kuponu portālā.

Pastāsti par vienu dienu savā dzīvē!

Pamostos. Pabaroju kaķi (kas to būtu domājis, ka reiz dzīvošu vienā mājā ar kaķi!). Sasveicinos ar suni. Tad dienas garumā daru visādas interesantas lietas, tai skaitā strādāju. Dzīvojot Maltā, reizēm sanāk arī izbraukāt visu valsti vienā dienā, jo Malta ir tikpat liela, cik Rīga. Reizēm izdodas darba darīšanas apvienot ar maniem pienākumiem organizācijā «Vegan Malta», kurai pievienojos jau divas nedēļas pēc ierašanās šeit. Vakarā nodarbojos ar mājas labiekārtošanu, uztaisu vakariņas. Siltos vakaros mani parasti var atrast uz jumta - šeit gandrīz visām mājām dzīve notiek arī uz jumta. Gulēt parasti eju pirms pusnakts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu