Raidījums: Vai Putins kļūs par Krievijas «ajatollu»?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: YURI KADOBNOV / POOL

Formāli Vladimirs Putins nevar ieņemt Krievijas prezidenta amatu ilgāk par sava 4.termiņa beigām, 2024.gadu, un šobrīd aiz Kremļa sienām kaļ plānus – kādā veidā viņam palikt Krievijas vadoņa lomā, no Maskavas ziņo LTV raidījums «de facto».

Atsaucoties uz Krievijas politologu teikto, pēc 2024.gada Vladimirs Putins varētu ieņemt kādu citu amatu - viņam varētu izveidot jaunu valsts vadītāja amatu ar citu nosaukumu – un tajā viņš varēs valdīt mūžīgi. «Varu valstī nodos no Putina-prezidenta – Putinam kādā citā amatā. Mēs redzēsim prezidenta amata vājināšanos un Putina turēšanos pie varas, piemēram, tādā kā ajatollas lomā – kā līderim ar neapstrīdamu pozīciju,» intervijā raidījumam skaidro Ekonomiskās augstskolas profesors Nikolajs Petrovs.

Polittehnologs, Ksenija Sobčakas priekšvēlēšanu štāba konsultants Staņislavs Belkovskis sarunā ar LTV skaidro – Vladimirs Putins negrib atteikties no varas, jo baidās par savu un savas ģimenes drošību:

«Viņš atceras bijušā Čīles diktatora Augusto Pinočeta likteni, viņam bail arī no Muamara Kadafi likteņa.

Tagad Vladimira Putina neaizskaramību garantē tas, ka viņš ir kodolvalsts līderis. Bet, ja viņš vairs nebūs prezidents, kurš tad viņu sargās?»

Neatkarīgo sociologu pētījumi parāda – pašlaik Krievijas iedzīvotāji ir gatavi samierināties ar mūžīgo Vladimira Putina valdīšanu. Pat ja daudzos Krievijas reģionos vēlēšanu rezultāti ir falsificēti, tie atbilst Vladimira Putina atbalsta līmenim.

Nozīmīgu lomu nospēlēja arī Krimas aneksija. Neskatoties uz to, ka pēc 2014.gada eiforijas daudzi valsts iestāžu reitingi krīt un Krievijas pilsoņus vairs neapmierina ne viņu valsts dome, ne vietvara, Vladimiram Putinam ir izdevies saglabāt savu popularitāti. «Levada-centrs» sociologs Deniss Volkovs uzskata – domāt, ka Krievijas iedzīvotāji atbalsta Putinu, jo viņus apmierina dzīve Krievijā, ir aplami. Ir tieši otrādi – valsts propagandas dēļ Putins ir populārs, un tādēļ tauta nevaino viņu savās problēmās.

«Tā nav mīlestība pret Putinu, tā nav akla dievināšana, bet racionāla un vienaldzīga samierināšanās ar to, kas ir – ar spēles noteikumiem,

ar to, ka nekā labāka nav... un Putins apmierina,» skaidro Volkovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu