Laiks pārstādīt istabas augus: izmantot plastmasas vai māla podu?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ja vēlies uz brīdi «atslēgties» no ikdienas skrējiena un atpūtināt prātu, tad apvieno patīkamo ar lietderīgo – laiks pārstādīt istabas augus! Kādam vienkārši nepieciešams lielāks vai cita veida podiņš, bet citam jānomaina zeme. Šis nav no sarežģītākajiem darbiem, bet prātīgi būtu sagatavoties ar pareizajiem materiāliem.

Plastmasas vai māla podu?

Pareiza poda izvēle ir svarīgākais nosacījums, lai pārstādīšana izdotos un tava puķe augtu «griezdamies». Visbiežāk izvēlei tiek piedāvāti trīs veidu podi – māla, plastmasas un dekoratīvie porcelāna puķpodi.

Dažādu iemeslu dēļ augu mīļotājiem ir iesakņojies mīts, ka plastmasas podi augiem ir kaitīgi, ka šajos podos nepietiekami piekļūst gaiss, pretēji māla podiem. Bet, kā apstiprina agronome Mārīte Gailīte, šis tiešām ir tikai mīts, jo lielākā daļa augu elpošanu nodrošina ar virszemes daļām, nevis sakni. Tāpēc puķpoda materiāla izvēle nav tik būtiska. Paši agronomi biežāk pat izvēlas plastmasas podus.

Materiāla izvēlē lielāku lomu spēlē auga izmērs (kuplums) un poda kopšanas iespējas. Tā kā māla pods pats par sevi ir smagāks un stabilāks, tad tajā labāk stādīt lielākus istabas augus. Savukārt plastmasas podi labi derēs mazākiem augiem. Tomēr no kopšanas viedokļa plastmasas podi ir «pateicīgāki», jo vieglāk notīrīt.

Kādus podus izvēlēties iesācējam?

Amatierim istabas augu kopšanā labāk izvēlēties puķpodus ar caurumu apakšā, jo šādi tiks novadīts liekais ūdens un tiks samazināta iespēja sabojāt auga saknes. Šādiem podiem apakšā liekams šķīvītis, kurā ūdens uzkrāsies. Savukārt lietpratēji, kas zina precīzi, cik daudz ūdens katram augam nepieciešams, droši var izmantot slēgtus puķpodus.

Pilnu rakstu un padomus lasi žurnālā «Ievas Māja».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu