Rīgā amerikāņu avangarda džeza zvaigzne - bundzinieks Džims Bleks

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

27. martā Rīgā pirmoreiz uzstāsies prominentais amerikāņu džezmenis – sitaminstrumentālists Džims Bleks (Jim Black). Koncerts notiks Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra mājā «Zirgu pasts», Dzirnavu ielā 46. Tajā piedalīsies arī ilggadējs avangarda mūzikas duets – ģitārists Marks Dukrē (Marc Ducret) no Francijas un saksofonists Liudas Mockunas no Lietuvas.

Bleka, Dukrē un Mockunas uzstāšanās notiks biedrības «Riga Room» organizētās koncertsērijas «Riga Room Avant-garde Sessions» ietvaros.

Avangards tiek definēts kā kaut kas neparasts, eksperimentāls un pat radikāls. Amerikāņu sitaminstrumentālists Džims Bleks ir tieši tāds – viņš ir viens no ievērojamākajiem mūsu laika bundziniekiem, kurš joprojām turpina pārsteigt pat rūdītus melomānus, džeza mūzikā iekļaujot jaunas skaņas un sarežģītas tehnikas, sākot ar Balkānu mūzikas poliritmiju un beidzot ar elektroniskās mūzikas skaņu ainavu pievienošanu improvizācijai. Bleks ir īpašs arī ar to, ka improvizācijā izmanto roka un fanka ritma sajūtu. Kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidus viņš spēlējis kopā gan ar amerikāņu saksofonistiem Andrew D‘Angelo, Dave Liebman un John Zorn, gan ar daudziem citiem izciliem mūziķiem, kuri atzīmējuši viņa nepārspējamo tehniku un futūristiskās idejas, kā arī nepiespiesto, brīvo izturēšanos uz skatuves. 50 gadu vecumā Bleks tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem džeza mūzikas pārnesējiem uz 21. gadsimtu. Paralēli solodarbībai un dažādiem projektiem viņš bijis līderis plaši atzītajā avangarda mūzikas grupā «AlasNoAxis«. Viņa jaunākais projekts ir kvintets «Malamute», kurā muzicē arī strauju atpazīstamību gūstošais islandiešu saksofonists Oskar Gudjonsson.

Franču ģitārists Marc Ducret savukārt ir viens no mūsdienu oriģinālākajiem improvizatoriem. Viņš ir īpaši apdāvināts mūziķis, kurš pašmācības ceļā iemācījies ne tikai tehniku, bet arī drosmi nepieskaitīt sevi kādam noteiktam stilam. Dukrē var uzbrukt ar negantiem elektriskās ģitāras kliedzieniem, ieslīdēt gaistošā impresionisma abstrakcijā, aprakt skaņu lavīnā vai paspēlēties ar gabaliņiem no flamenko un klasiskās mūzikas. Ar lietuviešu saksofonistu Liudas Mockunas viņš saspēlējies jau kopš šā gadsimta sākuma un saprotas bez vārdiem. Liudas pats uz Eiropas džeza skatuves ir bijis aktīvs gan kā solomākslinieks, gan kā dažādu sastāvu dalībnieks, tai skaitā uz starptautisku atzinību guvušajā grupā «Toxikum». Abi jau vairākas reizes ļoti veiksmīgi uzstājušies arī Rīgas publikai.

Savukārt Dukrē un Bleks savulaik saspēlējušies amerikāņu saksofonista Tim Berne kvintetā «Bloodcount», ierakstot arī vairākus albumus. Dukrē īpaši izceļ Bleka muzikalitāti un daudzpusību. «Fakts, ka, būdams komponists, viņš vienmēr spēlē vadoties pēc grupas skaņas, nevis «tikai» spēlē bungas, vienmēr padarījis viņu par vienu no maniem iecienītākajiem bundziniekiem,» saka Dukrē.

«Pirmoreiz Džima un Marka spēli dzirdēju kopā ar «Bloodcount» 90. gadu vidū,» saka Mockunas. «Viņi abi izklausījās tik patiesi, svaigi un īpaši. Godīgi sakot, man vienmēr ir bijis slepens sapnis uzspēlēt kopā ar abiem šiem lieliskajiem mūziķiem.»

«Šie vārdi ir gan pieskārušies manai dvēselei, gan mācījuši man spēlēt,» saka biedrības «Riga Room» mākslinieciskais vadītājs, saksofonists Deniss Paškevičs. «Liudas ar savu unikālo tehniku un instrumenta pārvaldīšanu pārsteidz daudzus cilvēkus. Marks Dukrē ir zināms visiem avangarda mūzikas un brīvās improvizācijas mūzikas mīlētājiem. Viņš noteikti neatstāj vienaldzīgu nevienu. Bet Džimu Bleku es saucu par patriarhu modernās improvizācijas mūzikā. Viņa mūzika ir viens no stūrakmeņiem, kas deva man drosmi kustēties tālāk, dziļāk un skatīties uz mūziku lielākā perspektīvā.»

Visi kopā – Marks, Džims un Liudas uz skatuves radīs ko neparedzamu, bezbailīgu un vienkārši skaistu, iespējams parādot Rīgas skatītājiem avangardu gluži jaunā gaismā.

Koncerta sākums pulksten 19.30. Biļetes pieejamas «Biļešu paradīzes» kasēs un bilesuparadize.lv, kā arī pasākuma dienā stundu pirms koncerta. Cena EUR 15, studentiem, skolniekiem un pensionāriem – EUR 10.

www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu