«Roņu psihoze» dabā un internetā; aicina piesaistīt policiju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Monta Blāze-Pētersone

Jūras piekrastē Ventspilī pēdējo dienu laikā var novērot neierasti daudz roņu mazuļu, kas ir reta parādība, Vienlaikus, lai arī Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) norādījusi, ka mazuļiem tuvoties nevajag, ziņķārīgie pulcējas piekrastē, lai ronēnus iemūžinātu fotogrāfijās. Izskanējuši arī aicinājumi piesaistīt Ventspils pašvaldības policiju, lai cilvēkiem atgādinātu, ka mazuļus bakstīt un citādi traucēt nedrīkst.

«Es un mana ģimene uzskata, ka šiem savvaļas dzīvnieciņiem ir nepieciešama apsardze, jo 90% no līdzcilvēkiem nepildīja noteikumus, kas minēts informācijas stendos. Cilvēki ir gatavi ronēniem uzkāpt virsū, lai tikai iegūtu ārkārtīgi svarīgi fotogrāfiju, baksta un priecājas, ka mazulis sakustas, nedomājot ka varbūt viņam ir bail. Un vai Jus visi tiešām domājat, ka šos mazuļus visas dienas garumā mamma spēj apciemot vai pabarot, ja tur nepārtraukti ir cilvēki?» raksta kāda sociālā tīkla «Facebook» lietotāja.

Lietotāji arī norādījuši - lai arī DAP brīdinājusi ronēniem netuvoties, aicinājumu nav ievērojis arī smagos kriminālnoziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks TVNET pastāstīja, ka ažiotāža, kas sacelta sociālajos tīklos, esot pārāk liela – tik daudz mazo roņu piekrastē nav bijis un cilvēki pie šādas parādības nav pieraduši, tāpēc vēlas viņus apskatīties un ar viņiem nofotografēties.

Vienlaikus viņš norādīja, ka vairāk nepieciešams domāt un atgādināt par pašu cilvēku, sevišķi bērnu drošību, jo, ja vesels roņu mazulis var doties prom (aizpeldēt), gadījumā, ja viņam apnīk pārlieku lielā uzmanība, tad ar bērnu ir citādāk – ja vieglprātīgie vecāki ļauj bērnam pārāk pietuvuties dzīvniekam, dzīvnieks ar uzbrukt.

Nevajagot arī aizmirst par pieaugušajiem roņiem, kuri, lai arī neesot piekrastē, uzturas turpat netālu ūdenī.

Pašvaldības policija gan ir sekojusi aicinājumam pievērst pastiprinātu uzmanību piekrastei – visai bieži tur ir patruļas un, ja cilvēku interese nerims un kļūs vēl lielāka, tiks nosūtīts pastāvīgs likumsargs.

Vēstīts, ka, līdz ar pavasara laika iestāšanos, Liepājā jūras piekrastē 13.martā novērots šogad pirmais roņu mazulis. Līdz ar to, DAP izplatīja paziņojumu, ka iedzīvotājiem pašiem pludmalē atrastos ronēnus nav ļauts glābt. Ja tiek atrasts novājējis ronēns, jāinformē DAP pa tālruni 29198590. Savukārt atrastu mirušu roņu gadījumā jāinformē vietējā pašvaldība, jo beigto dzīvnieku savākšana ir viena no pašvaldību funkcijām.

Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu. Savukārt, ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots - jāzvana DAP. Speciālisti izvērtēs situāciju un nepieciešamības gadījumā sazināsies ar Rīgas Zooloģisko dārzu. Lai palīdzētu novērtēt roņu mazuļu stāvokli, visbiežāk apmeklētajās Rīgas jūras līča piekrastes teritorijās tiks izvietoti arī informatīvi plakāti.

Tāpat DAP eksperti aicina iedzīvotājus jūras piekrastes pastaigu laikā savus suņus vest pavadā, jo ronēns var būt slims ar kādu infekcijas slimību, ar kuru var inficēties arī tā kodējs.

«Bieži vien liedagā guļošs, vientuļš ronēns cilvēkos raisa līdzjūtību un vēlmi dažādos veidos palīdzēt, taču jāatceras, ka ne vienmēr šāds ronēns ir bezpalīdzīgs. Iespējams, viņš izlīdis no ūdens sasildīties un pagulēt, tādēļ pirmais un būtiskākais priekšnosacījums, atrodot roņu mazuli, ir novērtēt situāciju. Jāzina atšķirība starp ronēnu, kuram nepieciešama palīdzība, no ronēna, kurš itin labi var izdzīvot arī bez cilvēku iejaukšanās,» skaidroja DAP dabas aizsardzības departamenta vecākais eksperts un ilggadējs roņu pētnieks Valdis Pilāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu