Tiesībsargs uzskata par nepieciešamu ieviest vienotu žurnālista definīciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pilnveidojot masu mediju tiesisko regulējumu, Latvijā būtu nepieciešams ieviest vienotu žurnālista definīciju, - ir pārliecināts tiesībsargs Juris Jansons.

Šorīt Saeimā ziņojot par padarīto 2017.gadā, Jansons uzsvēra, ka ir nepieciešams pilnveidot mediju tiesisko regulējumu, sākot ar nepieciešamību nostiprināt vienotu un mūsdienu apstākļiem atbilstošu žurnālista definīciju.

Viņaprāt, žurnālista statuss personai nevar tikt piešķirts vienīgi ar reģistrāciju profesionālā apvienībā, tas nav atkarīgs no personas popularitātes vai personas atbilstības formāliem kritērijiem, bet gan drīzāk no žurnālista funkcijas - apkopot un publicēt informāciju sabiedrības interesēs.

Vienotas žurnālista definīcijas esamība, Jansona ieskatā, veicinātu arī valsts pārvaldes iestāžu un tiesībsargājošo iestāžu izpratni par žurnālista funkcijām, privilēģijām un nozīmīgo sargsuņa lomu demokrātiskā sabiedrībā.

Kā ziņots, Saeima šodien uzklausa tiesībsarga ziņojumu par 2017.gadu. Tiesībsarga birojā izstrādāts nepilnas 400 lappuses garš ziņojums par situāciju tiesību ievērošanā Latvijā, atskatoties uz pērn paveiktajiem darbiem, kā arī aktualizētajām problēmām.

Ziņojuma ievadā Jansons uzsvēra, ka mūsdienās, it īpaši 21.gadsimtā, gan cilvēktiesības, gan izpratne un attieksme pret tām ir dinamiski mainījusies. Satversmē un citos tiesību aktos garantētās cilvēktiesības ir laimīga cilvēka un ilgtspējīgas valsts pamats. Ir būtiski saprast, ka visi cilvēktiesību principi ir savstarpēji saistīti un viens otru papildinoši, skaidroja Jansons, piebilstot, ka tas parāda, ka cilvēktiesības ir universālas un fundamentālas, turklāt tās var uzskatīt par vienām no visdinamiskākajām tiesībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu