Peru prezidents paziņo par atkāpšanos dienu pirms gaidāma impīčmenta

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Peru prezidents Pedro Pablo Kučinskis trešdien paziņoja par savu atkāpšanos no amata dienu pirms Kongresā paredzēta impīčmenta balsojuma, kurā bija gaidāma viņa sakāve.

«Ir vislabāk, ka es atkāpjos, jo es negribu būt par šķērsli,» televīzijas uzrunā paziņoja 79 gadus vecais Kučinskis.

Kučinskis paliks prezidenta amatā, līdz Kongress oficiāli pieņems viņa atlūgumu.

Kučinskis sacīja, ka esot darījis visu, kas bija viņa spēkos, par spīti pastāvīgiem «uzbrukumiem» no galvenās opozīcijas partijas «Tautas spēks» (FP) puses, kas radījuši «nevaldāmības klimatu».

Šī ir otrā reize, kad Peru likumdevēji draudējuši atcelt no prezidenta amata bijušo Volstrītas investoru Kučinski par viņa saistību ar Bazīlijas būvfirmu «Odebrecht», kura ir Latīņamerikas lielākā korupcijas skandāla centrā.

Kučinskis decembrī izturēja impīčmenta balsojumu parlamentā, jo balsojumā atturējās neliela opozīcijas frakcija, kuras sastāvā bija tolaik cietumā esošā eksprezidenta Alberto Fuhimori dēls.

Dažas dienas pēc tam Kučinskis apžēloja Fuhimori, kurš izcieta 25 gadu cietumsodu par korupciju un cilvēktiesību pārkāpumiem.

Šoreiz FP publiskoja videoierakstus, kuros Kučinska sabiedrotie mēģina pārliecināt kādu likumdevēju balsot pret impīčmentu apmaiņā pret infrastruktūras projektiem šī likumdevēja reģionā.

Peru valdība noliedza, ka Kučinskis mēģinājis «pirkt balsis,» tomēr bija gaidāms, ka šie videoieraksti nāktu par sliktu Kučinskim ceturtdien gaidāmajā impīčmenta balsojumā.

«Es nepieņemu apgalvojumus, ka mana valdība piedāvājusi [sabiedriskos] darbus apmaiņā pret balsīm,» Kučinskis uzstāja savā uzrunā.

Aicinājumus Kučinskim atkāpties bija izteikuši pat četri no 14 viņa partijas pārstāvjiem Kongresā.

Ir gaidāms, ka Kučinski prezidenta amatā nomainīs viceprezidents Martins Viskarra, kurš drīz atgriezīsies Peru no Kanādas.

Kongress plāno atņemt mandātus pieciem likumdevējiem, kas redzami vai pieminēti FP publiskotajos videoierakstos, trešdien paziņoja Kongresa prezidents Luiss Galarreta. Starp šiem likumdevējiem ir premjerministre Mersedesa Araosa un eksprezidenta Alberto Fuhimori dēls Kenhi Fuhimori, kurš decembrī atturējās impīčmenta balsojumā.

Kučinska problēmas sākās decembrī, kad «Odebrecht» paziņoja, ka samaksājusi apmēram astoņus miljonus ASV dolāru divām ar Kučinski saistītām konsultāciju firmām.

Kučinskis sākumā vairākus mēnešus noliedza, bet vēlāk atzina, ka viņam bijušas biznesa attiecības ar cOdebrecht". Pret trim Peru eksprezidentiem ir notikušas izmeklēšanas par kukuļu saņemšanu no šīs firmas.

«Odebrecht» 2016.gadā atzina, ka samaksājusi apmēram 800 miljonus dolāru kukuļos dažādu valstu amatpersonām galvenokārt Latīņamerikā, tai skaitā 29 miljonus dolāru Peru politiķiem.

Bijušais «Odebrecht» pārstāvis Horhe Barata ir paziņojis Brazīlijas izmeklētājiem, ka Kučinskis bija saņēmis 300 000 dolārus no šīs firmas savai 2011.gada prezidenta vēlēšanu kampaņai.

Ziņu portāls «Ojo Publico» ziņoja, ka Kučinskis no 2005. līdz 2017.gadam bija saņēmis vairāk nekā trīs miljonus dolāru no divām savām konsultāciju firmām, kas bija konsultējušas «Odebrecht» par projektiem Peru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu