Cīņa ar hiperinflāciju Venecuēlā: ciems sāk drukāt pats savu naudu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kamēr Venecuēlu savā varā pārņēmusi smaga ekonomiskā krīze un hiperinflācija, kuras rezultātā pārtikas un citu preču cenas katru mēnesi dubultojas, Elorsas ciems valsts pierobežā atradis risinājumu - ieviest jaunu valūtu, vēsta aģentūra «Reuters». Līdz šim apritē nonākuši elorsi apmēram divu miljardu bolivāru (7330 eiro) vērtībā.

Elorsu banknotes rotā neatkarības kustības līdera Hosē Andresa Elorsa ģīmetne. Tās kalpo kā norēķināšanās līdzeklis ciemā, kas atrodas Venecuēlas rietumu daļā pie robežas ar Kolumbiju.

Pēdējos gados Venecuēlas valūta bolivārs strauji zaudējusi vērtību inflācijas dēļ. Ik mēnesi cenas teju dubultojas, un venecuēlieši nevar atļauties pārtiku un pirmās nepieciešamības preces. Turklāt trūkst bolivāru banknošu, kamdēļ daudziem iedzīvotājiem ir grūti veikt pat visvienkāršākos darījumus.

«Cilvēkiem nav bolivāru, ko tērēt, tāpēc mēs izveidojām banknotes ar diviem nomināliem,» stāsta Elorsas mērs Solfredijs Solorsano no valdošās sociālistu partijas.

Foto: Reuters/Scanpix

Elorsas mēra birojā ar bankas pārskaitījumu vai debetkartes maksājumu tiek pieņemti bolivāri. Ieturot 8% komisiju, tos samaina pret elorsiem. Valūtu izmanto gan vietējie iedzīvotāji, gan arī tūristi.

Venecuēlā daudzi saņem mēnešalgu, kas pēc melnā tirgus kursa ir niecīgāka par diviem eiro.

Decembrī sociālistu kolektīvs vienā no Karakasas graustu rajoniem ieviesa valūtu panalu, lai cīnītos ar skaidras naudas trūkumu. Panalus varēja apmainīt pret rīsiem, ko audzē kolektīvs.

Venecuēlas diktators Nikolass Maduro valsts nedienās vaino Vašingtonas «ekonomisko karu» un Venecuēlas opozīciju, kas vēloties gāzt viņa valdību. Savukārt Maduro kritiķi uzskata, ka smago krīzi izraisījuši valdības mēģinājumi kontrolēt cenas un straujā jaunu banknošu drukāšana, padarot tās praktiski bezvērtīgas. Pēdējā mēneša laikā vien Venecuēlas centrālā banka par vairāk nekā 50% palielinājusi apritē esošo banknošu skaitu.

Maduro tikmēr taisnojas, ka kontrabandisti masveidā izvedot bolivāru banknotes uz Kolumbiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu