Deputātu vidū raisās diskusijas par termina «nereģistrētas laulāto attiecības» atrašanos Krimināllikumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Saeimas Juridiskās komisijas deputātu vidū šodien raisījās plašas debates par juridiskā termina «nereģistrētas laulāto attiecības» atrašanos Krimināllikumā.

Strīdīgā frāze atrodas Krimināllikuma 48.pantā, kurā noteikti vainu pastiprinoši apstākļi.

Diskusija par šīs frāzes juridisko atbilstību aizsākās jau iepriekšējā komisijas sēdē, kad komisija lūdza Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes ekspertu viedokli par to, vai tā ir tiesiski noteikta un pielietojama likumdošanā. Ekspertu atbildē tika norādīts, ka «nereģistrētas laulāto attiecības» juridiski nav pietiekoši skaidri definēta frāze, lai to varētu izmantot, nosakot nozieguma kvalifikāciju.

Tieslietu ministrijas (TM) pārstāvis Jānis Iesalnieks (VL-TB/LNNK) komisijai norādīja, ka šis termins ir izmantots vairākos citus likumu pantos, taču TM piekrīt tam, ka nav skaidras juridiskas izpratnes par tā lietojumu. Tādēļ TM piedāvā alternatīvu - «noziedzīgs nodarījums izdarīts pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājs ir vai ir bijis tuvās personiskās vai intīmās attiecībās, vai pret personu, ar kuru noziedzīgā nodarījuma izdarītājam ir kopīga (nedalīta) saimniecība».

Šis TM ierosinājums izsauca plašas debates, kuru laikā Andrejs Judins (V) retoriski vaicāja, vai tuvas personiskas attiecības var definēt «kā divus vīriešus vai sievietes, kam regulāri patīk kopā iedzert», savukārt Gunārs Kūtris (NSL) arī retoriski vaicāja vai «vienas nakts sakars arī tiks definēts kā intīmas attiecības, nosakot nozieguma kvalifikāciju».

Komisija arī uzklausīja Iekšlietu ministrijas un Ģenerālprokuratūras viedokļus par piedāvātājiem terminiem un vienojās, ka pašreizējā redakcijā esošais termins «nereģistrētās laulāto attiecībās» nav likumīgi korekts.

Komisija nolēma, ka trīs nedēļu laikā tiks izstrādāts jauns termins, kuru iekļaut likumā, norādot, ka TM piedāvātais risinājums ir solis pareizā virzienā.

Jau vēstīts, ka Saeimas Juridiskā komisija šodien skatīja iesniegtos priekšlikumus grozījumiem Krimināllikumā, kas paredz kriminālatbildības noteikšanu par terorisma slavināšanu un ceļošanu ārpus Latvijas terorisma nolūkā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu