«Citadele»: Pērn gandrīz divas trešdaļas no uzņēmumiem piešķirto kredītu skaita bija mikrokredīti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pērn lielākā daļa jeb 60% no uzņēmumiem piešķirto kredītu skaita bija mikrokredīti, kuru summa bija 12 000 eiro, liecina bankas «Citadele» dati, informēja «Citadeles» Ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece..

Atbilstoši bankas pērnā gada datiem, mikrokredīti - bankas aizdevumi līdz 30 000 eiro, kas pieejami bez ķīlas jebkuras bankas klientam brīvi izvēlētam mērķim - vispieprasītākie ir starp tirgotājiem un pakalpojuma sniedzējiem. Uzņēmēji mikrokredītus izmanto gan uzņēmuma attīstībai, gan kā drošības spilvenu, kad finansējums nepieciešams kādiem neparedzamiem izdevumiem, norāda «Citadeles» pārstāvji.

Bankā uzsver, ka īpaši svarīgi Latvijas ekonomikā ir mazie un vidējie uzņēmumi (MVU), kuru nozīme Latvijas ekonomikā ir būtiski lielāka nekā Eiropā. Kā norāda «Citadele», Latvijā gandrīz 60% nodarbināto strādā uzņēmumos ar mazāk nekā 50 darbiniekiem. Ja Eiropas Savienības (ES) valstīs lielie uzņēmumi ar vairāk nekā 250 darbiniekiem rada 44% no kopējās pievienotās vērtības, tad Latvijā lielo uzņēmumu devums esot būtiski mazāks - 30% no kopējā, atsaucoties uz «Eurostat» datiem par 2015.gadu, skaidro banka.

«Pēckrīzes periodā MVU Latvijā auguši daudz straujāk nekā lielie uzņēmumi. Pēc «Eurostat» datiem uzņēmumu, kuru darbinieku skaits ir mazāks par 10, apgrozījums audzis par 5,8% (2011. - 2015. gads), lielajiem uzņēmumiem ar darbinieku skaistu virs 250 apgrozījums palielinājies par 3%,» norāda bankas «Citadele» ekonomists Mārtiņš Āboliņš.

Taja pašā laikā MVU finansējuma pieejamība, kas palīdz uzņēmumiem attīstīties, esot nepietiekama. Par to liecinot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati, ka Latvijas bankās izsniegtajiem MVU aizdevumiem saglabājas negatīva dinamika. Arī «Citadele Index» pētījuma dati liecina, ka lielo uzņēmumu segmentā 68% uzņēmumu pārstāvju iespēju saņemt banku kredītu vērtē kā labu vai ļoti labu. Savukārt vidējo un mazo uzņēmumu segmentā kredīta saņemšanas iespējas kā labas vai ļoti labas vērtē 47% uzņēmumu pārstāvju, bet mikro uzņēmumu vidū - 34% uzņēmumu pārstāvju.

Latvijas mazā un vidējā biznesa interešu pārstāvju Latvijas Biznesa savienības valdes priekšsēdētājs Eduards Filippovs uzsvēra, ka ir jāmazina šķēršļi un jāattīsta finanšu pieejamības daudzveidība MVU investīcijām. «MVU joprojām saskaras ar grūtībām piekļūt ārējam finansējumam, jo īpaši «riskantākiem» projektiem, piemēram, uzņēmējdarbības uzsākšana, inovācijas, internacionalizācija un uzņēmumu pārņemšana. Svarīgi ir izveidot labvēlīgu regulējumu alternatīviem finansējuma veidiem. Ir jāstiprina MVU iespējas realizēt investīciju projektus, kas ir atveseļošanās un izaugsmes priekšnosacījums reālajai ekonomikai,» saka Filippovs.

Kā ziņots, banka «Citadele» šodien iepazīstināja ar jaunu instrumentu uzņēmuma kredītspējas noteikšanai. Bankas ieviestais kredītreitings tiešsaistes režīmā dod iespēju uzņēmējiem dažu minūšu laikā noskaidrot iespējamo aizdevuma summu un procentu likmi, savukārt, ja uzņēmēja kredītspēja ir vāja un tas nevar uzņemties jaunas kredītsaistības, instruments sniedz informāciju par jomām, kas uzņēmumam var būt uzlabojamas, lai nākotnē kredītspēja būtu labāka. Ar jaunā instrumenta palīdzību banka vēlas uzlabot finansējuma pieejamību mikro, maziem un vidējiem uzņēmumiem.

«Līdz šim uzņēmējiem, lai noskaidrotu, vai vispār banka ir gatava izsniegt kredītu, bija jādodas uz filiālēm. Savukārt privātpersonām aizņemšanās iespēju noskaidrošana un kredīta saņemšana tiešsaistē jau ir pašsaprotama ikdiena,» teica bankas «Citadele» valdes loceklis Vladislavs Mironovs.

Mironovs skaidroja, ka kredītreitings veidojas, izvērtējot un pēc īpašas formulas summējot kopā dažādus kritērijus. «Kredītu, rēķinu un nodokļu maksājumi nav kavēti, uzņēmuma apgrozījums palielinās, nav pārāk lielas kredītsaistības - tie ir galvenie kritēriji, kas ir laba kredītreitinga pamatā, līdz ar to arī dod iespēju saņemt aizdevumu ar zemāku procentu likmi. Tāpat kredītreitingu pozitīvi ietekmē uzņēmuma pieredze, piemēram, uzņēmumam ar vairāk nekā divu gadu aktīvu darbību būs labāks kredītreitinga vērtējums nekā jaunākam uzņēmumam. Vēl kredītspēju pozitīvi ietekmēs tas, ka uzņēmumam ir nemainīgs īpašnieku sastāvs. Ja uzņēmēja kredītspēja ir vāja un tas nevar uzņemties jaunas kredītsaistības, tad šis «online» instruments sniedz informāciju par jomām, kas uzņēmumam var būt uzlabojamas, lai nākotnē kredītspēja būtu labāka,» informēja Mironovs.

Banka «Citadele» pagājušajā gadā strādāta ar auditēto peļņu 1,257 miljonu eiro apmērā. Bankas «Citadele» aktīvi 2017.gada 31.decembrī bija 2,545 miljardu eiro apmērā, kas ir par 3,2% jeb 84,181 miljonu eiro vairāk nekā 2016.gada beigās, kad bankas aktīvi bija 2,63 miljardu eiro apmērā.

Pēc aktīvu apmēra banka «Citadele» 2017.gada beigās bija sestā lielākā banka Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu