«Putina vēlēšanu» trakumi: Iekausta novērotājus un apēd biļetenu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Prezidenta vēlēšanu rezultāts jau ilgi pirms pašām vēlēšanām neradīja nekādas šaubas – vēl viens sešu gadu termiņš «mūžīgajam» Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Tomēr Putina uzvara vēlēšanās gan nebūt nenozīmē, ka vēlēšanas noritēja bez pārsteigumiem. «Radio Brīvā Eiropa»/«Radio Brīvība» («Radio Free Europe»/«Radio Liberty» (RFE/RL) apkopojusi piecus atgadījumus, kas raksturo svētdienas vēlēšanas, tostarp nepārprotamus pierādījumus vēlēšanu pārkāpumiem, kā arī dažus citus neparastus notikumus.

1. Iekausta vēlēšanu novērotājus

Vēlēšanu iecirknī numur 1126, kas atradās Dagestānas galvaspilsētā Mahačkalā, vēlēšanu novērotāji un žurnālisti ziņoja par vairākiem pārkāpumiem, tostarp fiktīvu papildus biļetenu mešanu vēlēšanu urnās, kā arī fizisku uzbrukumu vēlētāju novērotājiem.

Pirmo pārkāpumu fiksējušas iecirknī izvietotās novērošanas kameras. Neilgi pēc iecirkņa atvēršanas kāda sieviete, acīmredzot iecirkņa vēlēšanu komisijas pārstāve, iziet no telpas, kurā atrodas urnas un pēc brīža atgriežas, rokās nesot kaudzīti ar biļeteniem, ko viņa iemet vēlēšanu urnā.

Kādu laiku vēlāk minētā iecirkņa novērošanas kameras fiksējušas, ko aculiecinieki raksturojuši kā «dusmīgu jauniešu baru», kas ienācis iecirknī un ar spēku aizvilcis novērotājus prom, lai viņi nevar redzēt vēlēšanu urnas. Mirkli vēlāk, kad iecirknī valda sajukumus, divi vīrieši nepieskatītajās vēlēšanu urnās samet fiktīvus biļetenus.

Starptautiskā finanšu laikraksta «The Financial Times» žurnālists Makss Sedons, kurš atradās minētajā iecirknī, vēlāk sociālajos tīklos ievietoja fotogrāfiju, kurā redzams viens no iecirknī cietušajiem novērotājiem.

Nevalstiskā vēlēšanu novērotāju organizācija «Golos» ziņoja, ka vēlēšanu dienā tā saņēmusi vairāk nekā 2000 ziņojumu par vēlēšanu pārkāpumiem visā Krievijā.

2. Vīrietis apēd biļetenu

Kāds neapmierināts vēlētājs Sibīrijas pilsētā Omskā sociālajos tīklos ievietojis video, kurā viņš uzfilmējis sevi ēdam vēlēšanu biļetenu.

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs, kuram netika atļauts kandidēt prezidenta vēlēšanās, jo viņam ir krimināla sodāmība lietā, kuru viņš pats dēvē par safabricētu, aicināja prezidenta vēlēšanas boikotēt.

Daļa vēlētāju, kas tomēr bija devušies uz iecirkņiem, savu neapmierinātību izrādīja arī citādā veidā, tostarp uz biļeteniem atstājot dažādus vēstījumus, kā piemēram: «Atdodiet mums vēlēšanas, jūs, nelieši.»

#вернитевыборы #надоел #выборы2018

A post shared by Konstantin Tokarev (@katokarev) on

3. Vecais triks ar kundzītes iesaistīšanu

Lai arī fiktīvo biļetenu mešana vēlēšanu urnās bija plaši izplatīta parādība, viens gadījums uz šī fona izceļas īpaši, jo tajā vēlēšanu iecirkņa darbinieki iesaistījuši kādu gados vecu vēlētāju, viņai pašai acīmredzot neko nenojaušot.

Novērošanas kameras vēlēšanu iecirknī numur 626 Krievijas pilsētā Novokuzņeckā fiksējušas brīdi, kad kādai sievietei gados rodas grūtības ar aizpildītā biļetena iemešanu vēlēšanu urnā. Viņai «palīgā» piesteidzas kāda cita sieviete, kas paņem pensionāres biļetenu dodas prom un pēc brīža atgriežas ar, pēc visa spriežot, ar vairākiem biļeteniem. Pēc tam otrā sieviete palīdz pensionārei samest «viņas biļetenus» vēlēšanu urnā.

4. Balonu aizsegā

Vēlēšanu iecirknī numur 268, kas atradās Krievijas pilsētā Kemerovā novērošanas kameras fiksējušas «radošu» iecirkņa vēlēšanu komisijas pārstāvju pieeju balsu «skaitīšanai».

Brīdi pēc vēlēšanu urnas satura izbēršanas uz galda, viena no iecirkņa darbiniecēm novērošanas kamerai priekšā «izvieto» gaisa balonus Krievijas karoga krāsās, tādā veidā uz pusotru minūti bloķējot iespēju redzēt, kas notiek iecirknī un ar vēlēšanu biļeteniem.

5. Dzīvā siena

Vēlēšanu iecirknī numur 144, kas atradās Krievijas Ziemeļkaukāza Karačajas-Čerkesijas Republikā, vairāki vīrieši izveidoja «dzīvo sienu», tādējādi aizklājot skatu uz vēlēšanu urnu no videonovērošanas kameras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu