Ventspilī koncertēs armēņu pianists Tigrans Hamasjans

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

24. martā Ventspilī, teātra namā «Jūras vārti» savu pirmo un vienīgo koncertu Latvijā sniegs armēņu pianists un komponists Tigrans Hamasjans (Tigran Hamasyan).

Trīsdesmit gadus jaunais armēņu mākslinieks Tigrans Hamasjans ir viens no ievērojamākajiem un savdabīgākajiem savas paaudzes mūziķiem džeza, laikmetīgās, tautas un rokmūzikas krustcelēs. Klavieru virtuozs ar spēju klausītāju savā mūzikā «nest» jeb «grūvēt» (no «groove» angļu val.) hiphopa žanram piemītošā manierē, atsaukties uz armēņu tautas mūziku caur savu joprojām kaislīgo patikšanu pret smago metālu. Citiem, medija «NPR Music» vārdiem:

«Satriecoši jaucot džeza, minimālisma, elektroniskās, tautas un trubadūru mūzikas elementus, Hamasjans ceļo izteiktas ritmikas, ēterisku balsu, pirmatnējas klavierspēles un aizlaiku melodiju iezīmētos muzikālajos plašumos. Jūs nebūsiet dzirdējuši neko līdzīgu.»

Gjumri dzimušais mūziķis auga mājās, kas bija pilna mūzikas. Tēvs klausījās rokmūziku, bet tēvocis bija liels džeza cienītājs. Spēļmantiņu vietā Tigrans taustījās pēc klavierēm un kasešu atskaņotāja un jau trīs gadu vecumā pēc dzirdes centās spēlēt «The Beatles», Luija Ārmstronga (Louis Armstrong), «Led Zeppelin» un «Black Sabbath» skaņdarbus. Togad arī sākās Tigrana gaitas mūzikas skolā un turpinājās Erevānā, kad uz turieni ģimene pārcēlās gadus vēlāk. Galvaspilsētā vieni otriem sekoja atklāsmes, iepazīšanās un panākumi. Džeza iepazīšana pa īstam, atskārsme par neaptveramo un nepelnīti aizmirsto armēņu tautas mūzikas mantojumu, dalība Pirmajā Starptautiskajā Erevānas džeza festivālā, iepazīšanās ar Čiku Korea (Chick Corea), Avīšaju Koenu (Avishai Cohen) un citiem turpat divus gadus vēlāk, un sekojošie koncerti vairākos džeza festivālos Eiropā. Lai bērniem nodrošinātu labākas izglītības iespējas mākslā, Hamasjanu ģimene pārcēlās un dzīvi Losandželosā 2003. gadā, kad Tigrans ieguva arī Labākā pianista balvu prestižajā Montro džeza festivālā. ASV viņš gan studēja mūziku, gan aktīvi muzicēja dažnedažādos sastāvos ar izciliem turienes mūziķiem un komponēja.

Savus pirmos ierakstus franču izdevniecības «Plus Loin» paspārnē T. Hamasjans izdeva kā vairāku mūziķu sastāvu vadītājs, taču jau drīz, 2011. gadā, klajā nāca arī viņa pirmais solo albums «A Fable» ar viduslaiku armēņu fabulistu iedvesmotām un aptuveni sešu gadu laikā tapušām oriģinālkompozīcijām. Nepametušam muzicēšanu vairākos paplašinātos sastāvos un pat izdodot daudzuprāt izcilo ierakstu «Shadow Theater», Tigrans pirms nepilniem trim gadiem savu pazīšanos ar Stīvu Raišu (Steve Reich) nostiprināja gluži formāli – viņš kļuva par komponista vadītās izdevniecības «Nonesuch» mākslinieku. Klajā nāca albums «Mockroot», kas, mūziķa paša vārdiem, «vairāk izklausās pēc elektroakustiska armēņu roka trio nevis ierindas džeza trijotnes», taču atnesa viņam «Echo» jeb «vācu Grammy» balvu kā Gada ārvalstu klaviermūzikas albumam.

«Man ir svarīgi radīt skaistu melodiju un tas ir pamatu pamats, taču – ko iesākt ar šo melodiju, ņemot vērā, ka tautas mūzikas radīšanas laiks ir beidzies, ir vissvarīgākais uzdevums [..] Kad improvizēju, izmantoju armēņu muzikālo vārdnīcu, taču to darīt iemācījies esmu ar bībopa palīdzību,» par savu pieeju muzicēšanai saka pats T. Hamasjans. Un tas nudien ir dzirdams mākslinieka pēdējā veikumā, pirms nepilna gada klajā nākušajā albumā «An Ancient Observer». Atgriezies uz pastāvīgu dzīvi dzimtajā Armēnijā, viņš veltīja laiku nesteidzīgai apkārtnes vērošanai un albuma materiāla radīšanai.

«Kad skatos pa logu, redzu biblisko Araratu ar sniegoto virsotni, elektrības vadus, kas šo ainavu šķeļ, redzu satelītantenas gan pie aizvēsturisku, gan mūsdienu celtņu fasādēm, dūmus kāpjam debesīs no veciem skursteņiem un tur jaucamies ar lidmašīnu atstātajām astēm. Redzu, kā sadzīvo dieva dotā aizgājība, daba ar mūsdienu cilvēces sasniegumiem,» par albumā tverto un koncertā Ventspilī gaidāmo noskaņu teicis tā autors un izpildītājs.

Biļetes uz Tigrana Hamasjana koncertu 24. martā Ventspilī, teātra namā «Jūras vārti» nopērkamas «Biļešu serviss» tīklā.

www.tigranhamasyan.com

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu